Alles wat u moet weten over uw meterkast

Met Meterkastcheck.nl stap voor stap naar een veilige meterkast

Vind hier tips, adviezen en uitgebreide informatie over uw meterkast, de veiligheid binnen uw meterkast en hoe u brand in uw meterkast kunt voorkomen.

Hoe moet ik een stop vervangen in de meterkast?

Valt ineens de stroom uit? En zit er in uw meterkast nog een ouderwetse stoppenkast? Dan is de kans groot dat een van de stoppen doorgeslagen is. We leggen u graag uit hoe u de stop vervangen kunt en waarom het eigenlijk veiliger en beter is om de stoppenkast te vervangen door een moderne groepenkast.

Lees meer

Hoe is de brandbeveiliging van mijn apparaten?

Jaarlijks rukt de brandweer zo’n zesduizend keer uit voor woningbrand. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is defecten aan of verkeerd gebruik van elektrische apparaten. Aangezien het aantal elektrische apparaten in huis de komende jaren alleen maar toeneemt, en dus ook de kans op brand, voorzien we u graag van een checklist brandbeveiliging.

Lees meer

Hoe kan ik het beste mijn groepenkast samenstellen?

Wilt u een geheel nieuwe groepenkast samenstellen? Of gaat u uw huidige groepenkast uitbreiden of vervangen? Dan dient u bij het samenstellen van uw groepenkast onder andere te voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Daarnaast kunt u kiezen uit tal van extra opties.

Lees meer

Wanneer moet ik mijn groepenkast vervangen of uitbreiden?

Een groepenkast vervangen gebeurt meestal bij de modernisering van een oude woning of bij een ingrijpende verbouwing. Maar er zijn nog veel meer gevallen waarbij het belangrijk is uw groepenkast te vervangen of uit te laten breiden.

Lees meer

Wat te doen bij een stroomstoring in huis?

Schakelen de lichten of andere apparaten in huis plotseling uit? Dan is er sprake van een stroomstoring. Dit kan te maken hebben met een storing in uw elektrotechnische installatie, maar het kan ook een algemene stroomstoring zijn. Ontdek hoe u de oorzaak van de stroomstoring kunt opsporen en deze kunt verhelpen.

Lees meer

Wat te doen bij brand in de meterkast?

Brand in uw woning is een ware nachtmerrie. Als u zich bovendien bedenkt dat maar liefst 29% van de woningbranden veroorzaakt wordt door elektrische storingen en brand in de meterkast, is het zaak te weten wat te doen bij brand.

Lees meer

Een brandverzekering en uw elektrotechnische installatie; hoe zit het precies?

Een brand in de meterkast heeft meestal verregaande gevolgen. Van ‘slechts’ rook- en roetschade tot een heel huis dat in vlammen opgaat. In dat geval is de schade niet te overzien. Een brandverzekering is dan ook onontbeerlijk. Evenals de veiligheid in en van uw groepenkast; een veilig gevoel is immers onbetaalbaar.

Lees meer

Wat zijn de belangrijkste meterkastvoorschriften en hoe is de meterkast ingedeeld?

De meterkast is een van die ruimtes waar je eigenlijk niet naar omkijkt. Misschien hooguit een paar keer per jaar om de meterstanden op te nemen, of wanneer de meterkast gebruikt wordt als opbergplaats. En dat terwijl zich in diezelfde meterkast het hart van uw elektrotechnische installatie bevindt dat de nodige risico’s met zich meebrengt.

De hoogste tijd dus om eens te kijken welke meterkastvoorschriften er zijn en hoe u de veiligheid van uw meterkast kunt verbeteren.

Lees meer

Hoe kan ik mijn aardlekschakelaar testen en is dit verplicht?

De aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van uw groepenkast. Het is een extra beveiliging die de stroom uitschakelt bij storingen, bescherming biedt bij kortsluiting en het onbedoeld onder spanning staan van apparaten voorkomt. Daarom is het belangrijk de werking van de aardlekschakelaar regelmatig te testen.

Lees meer

Wat is kortsluiting en hoe kunt u het voorkomen?

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: opeens gaat het licht uit of doet de wasmachine of tv het niet meer. Kortsluiting dus, of in ieder geval een grote kans daarop. Maar wat is kortsluiting nu precies en belangrijker nog, wat doet u eraan en hoe kunt u kortsluiting voorkomen?

Lees meer

Ontvang de gratis checklist voor uw meterkast

Ontvang de gratis checklist voor uw meterkast

Hierin vindt u 5 handige tips voor een veilige meterkast. Makkelijk om bijvoorbeeld aan de binnenkant van uw meterkastdeur te hangen.