Hoe moet ik een stop vervangen in de meterkast?

Valt ineens de stroom uit? En zit er in uw meterkast nog een ouderwetse stoppenkast? Dan is de kans groot dat één van de stoppen doorgeslagen is. We leggen u graag uit hoe u de stop vervangen kunt en waarom het eigenlijk veiliger en beter is om de stoppenkast te vervangen door een moderne groepenkast.

Wat is de functie van stoppen in uw stoppenkast?

Stoppen, ook wel (smelt)zekeringen genoemd, beschermen uw elektrotechnische installatie tegen kortsluiting en overbelasting. Ze zorgen ervoor dat er niet teveel stroom door een groep met apparaten en/of lichtpunten gaat. Bijvoorbeeld als er teveel elektrische apparaten op een groep tegelijkertijd zijn ingeschakeld. Of als gevolg van kortsluiting door kapotte bedrading of een defect apparaat.

Stoppen doorgeslagen

Loopt er teveel stroom door de stop van een bepaalde groep, dan smelt een draadje in diezelfde stop. De stroom wordt dan verbroken en de stop ‘slaat door’. In veel nieuwbouwwoningen zijn de stoppen overigens vervangen door een moderne groepenkast met zogenaamde installatieautomaten of aardlekautomaten. Deze bieden niet alleen meer veiligheid, maar verhogen ook de beschikbaarheid en het gebruiksgemak van uw installatie.

Wat te doen bij stroomuitval?

Ga eerst na of het geen storing bij u in de buurt betreft, door te kijken of de straatverlichting werkt of door bij een van uw buren te informeren. Is het geen algemene stroomstoring, dan kan er ook sprake zijn van overbelasting.

Schakelde u bijvoorbeeld net voor het uitvallen van de stroom een apparaat/lichtpunt in en stonden er in dezelfde groep al meerdere apparaten of lampen ingeschakeld? Dan is de kans groot dat het overbelasting betreft. Vervang de betreffende stop en schakel vervolgens de uitgeschakelde groep/aardlekschakelaar weer in. Als het goed is, werkt de elektriciteit dan weer gewoon.

Wat te doen wanneer een stop is doorgeslagen?

Is het geen algemene stroomstoring en is er ook geen sprake van overbelasting? Kijk dan of de stoppen doorgeslagen zijn; dit kunt u eenvoudig checken middels het venstertje in de schroefdop van de stop. Zijn er geen zekeringen gesprongen, maar heeft u ook geen spanning? Waarschuw dan direct een erkende installateur en laat deze naar uw installatie kijken.

 

Is er wel een van de stoppen doorgeslagen, handel dan als volgt:

U weet welk apparaat/lichtpunt defect is

 1. Schakel het betreffende apparaat/lichtpunt uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Vervang vervolgens de doorgeslagen stop; een instructie hiertoe vindt u onderstaand.
 3. Schakel zo nodig de groepsschakelaar weer in.
 4. Heeft u nog steeds geen elektriciteit? Schakel dan ook de aardlekschakelaar in.
 5. Als het goed is heeft u nu weer gewoon stroom. Vergeet overigens niet het defecte apparaat/lichtpunt te laten repareren of vervangen.

U weet niet welk apparaat/lichtpunt de storing heeft veroorzaakt

 1. Schakel de groep van de doorgeslagen stop uit; dit doet u middels de groepsschakelaar in uw meterkast.
 2. Schakel vervolgens alle elektrische apparaten/lichtpunten die aangesloten zijn op deze groep uit, door de stekkers uit de stopcontacten te halen.
 3. Vervang vervolgens de doorgeslagen stop; een instructie hiertoe vindt u onderstaand.
 4. Zet de apparaten en lampen één voor één weer aan, totdat de stop weer springt. Zo weet u zeker dat het laatst aangesloten apparaat/lichtpunt de storing heeft veroorzaakt en kunt u het verwijderen of laten repareren.
 5. Schakel zo nodig de groepsschakelaar weer in.
 6. Heeft u nog steeds geen elektriciteit? Schakel dan ook de aardlekschakelaar in en als het goed is werkt alles weer.

Tip: om een defect apparaat/lichtpunt op te sporen, is het bij een storing handig om te weten welke apparaten/lichtpunten op welke groep zijn aangesloten. Noteer dit en hang het groepenoverzicht in uw meterkast.

.

Een stop in uw stoppenkast vervangen in 5 stappen

 1. Ga eerst na welke stop gesprongen is. Dit kunt u zien aan de achterzijde van de stop; hiervan is het middelste stukje metaal/veertje weggesprongen.
 2. Zet de knop op ‘0’ en draai vervolgens de porseleinen schroefkop los.
 3. Vervang de stop (ook wel ‘smeltzekering’ genoemd).
  Let op: zorg ervoor dat u altijd nieuwe zekeringen in de meterkast op voorraad heeft met de juiste Ampère; daar zit namelijk verschil in.
 4. Draai de porseleinen schroefkop weer vast en zet vervolgens de knop weer op aan.
 5. Springt de stop meteen weer? Dan kan het zijn dat er een probleem is met uw elektrotechnische installatie. Laat hier een professional naar kijken.

Het nadeel van een stoppenkast

Stoppen zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Als stoppen doorgeslagen zijn, kunt u deze niet repareren, maar dient u de stop te vervangen. Dat is vaak een lastig karwei, zeker als het donker is. Daarnaast dient u altijd extra zekeringen in huis te hebben. Als in het weekend of ‘s avonds de stoppen springen, kunt u immers niet altijd meteen naar de winkel rennen en zit u dus zonder stroom en zonder licht.

Stoppenkast vervangen door groepenkast. Wel zo veilig.

In veel oudere huizen treft men nog stoppenkasten aan. Hoewel deze afdoende bescherming bieden en u ook niet verplicht bent een stoppenkast te vervangen, is het toch aan te raden een groepenkast, voorzien van installatieautomaten of aardlekautomaten,te laten plaatsen. Dit omdat deze bij calamiteiten weer eenvoudig in te schakelen zijn, terwijl u bij smeltzekeringen het risico loopt dat u ze niet meer hebt liggen.

Ook is een groepenkast veel overzichtelijker dan een stoppenkast en is het vermogen veel eenvoudiger te verdelen over de diverse groepen. Bovendien is de kans groot dat met de toename van elektrische apparaten in de woning, uw huidige stoppenkast binnen afzienbare tijd niet meer voldoet aan de huidige eisen.

Het is dus belangrijk om hierbij stil te staan en bewust om te gaan met de veiligheid van de groepenkast.

Tip: ontdek waar u op moet letten bij het vervangen van een stoppenkast

Zeker weten of uw meterkast veilig is? Doe de gratis meterkastcheck & ontdek hoe veilig uw meterkast is!

 1. Stuur ons een foto van uw meterkast
 2. Aan de hand van de foto controleert een expert hoe veilig uw meterkast is
 3. U ontvangt het gratis veiligheidsadvies binnen 5 werkdagen per e-mail

keer gedeeld

Ontvang de gratis checklist voor uw meterkast

Ontvang de gratis checklist voor uw meterkast

Hierin vindt u 5 handige tips voor een veilige meterkast. Makkelijk om bijvoorbeeld aan de binnenkant van uw meterkastdeur te hangen.