Hoe kan ik het beste mijn groepenkast samenstellen?

Wilt u een geheel nieuwe groepenkast samenstellen? Of gaat u uw huidige groepenkast uitbreiden of vervangen? Dan dient u bij het samenstellen van uw groepenkast onder andere te voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Daarnaast kunt u kiezen uit tal van extra opties.

Snel en eenvoudig uw groepenkast samenstellen

Met de Hafonorm Configurator van ABB, kan uw elektrotechnische installateur eenvoudig en snel uw groepenkast samenstellen. Na het ingeven van de specificaties wordt de kast automatisch samengesteld. U wilt zich waarschijnlijk zelf ook goed voorbereiden en kunt dan ook via onderstaande 4 stappen zelf uw groepenkast samenstellen.

1. Bepaal of u een 1-fasegroepenkast of een 3-fasenaansluiting nodig hebt

Gaat u een nieuwe groepenkast samenstellen, dan moet u allereerst een keuze maken tussen een 1-fasegroepenkast en een groepenkast met een 3-fasenaansluiting.

De eerstgenoemde is de meest voorkomende en voldoet in principe voor normaal huiselijk gebruik. Bent u echter van plan om apparaten met een hoog vermogen te gaan gebruiken, dan hebt u een 3-fasengroepenkast nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan lasapparaten, grotere compressoren, een laadpunt voor uw elektrische auto of andere apparaten van meer dan 3.600 Watt.

Controleer uw huidige aansluiting

Op de kWh-meter in uw meterkast kunt u zien welke aansluiting u momenteel heeft. Staat er 230 V, dan heeft u een 1-faseaansluiting en bij (3 x 220 V) 400 V een 3-fasenaansluiting. U kunt het type aansluiting overigens ook terugvinden op het jaaroverzicht van uw energiebedrijf. Daarnaast is het altijd verstandig om een professional te raadplegen.

2. Bereken hoeveel groepen uw groepenkast nodig heeft

Groepenkasten in oudere woningen zijn meestal voorzien van 3 tot 6 groepen, maar bij nieuwbouw zijn 10 tot 12 groepen ook niet vreemd. Dit vanwege het toenemende aantal elektrische apparaten in huis en dus de toenemende vraag naar vermogen. De meeste groepen zijn overigens 16 Ampère en achter elke aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen geplaatst worden.

Maximale belasting per groep

Gaat u een groepenkast samenstellen, tel dan eerst hoeveel lichtpunten en stopcontacten u in huis heeft en verdeel deze over het aantal groepen. Vervolgens kijkt u hoeveel vermogen (watt) elk apparaat vraagt; deze informatie kunt u vinden op het apparaat zelf.

Daarbij mag het totale vermogen van alle apparaten op een groep niet meer zijn dan de maximale belasting per groep. Deze maximale belasting kunt u berekenen door het aantal ampère van een groep (meestal 16 A) te vermenigvuldigen met 230 V.

Belangrijke uitzondering

Bovenstaande regel geldt echter niet altijd. Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van uw groepenkast.

3. Kies de standaardcomponenten van uw groepenkast

Een hoofdschakelaar is verplicht

Gaat u een nieuwe groepenkast samenstellen of een bestaande vervangen? Houd er dan rekening mee dat deze voorzien dient te zijn van een hoofdschakelaar. Dit geldt enerzijds voor woningen waarvan de bouwvergunning na 2005 is afgegeven en anderzijds als u ingrijpende veranderingen aan uw huidige elektrotechnische installatie uit gaat voeren.

Minimaal twee aardlekschakelaars

Een aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van uw stoppen- of groepenkast. Deze zorgt er namelijk voor dat de elektrotechnische installatie vroegtijdig uitgeschakeld wordt bij het ontstaan van zogenaamde lekstroom. Daardoor kunnen onveilige situaties zoals brand voorkomen worden.

Het is dan ook niet voor niets dat een aardlekschakelaar sinds 1975 in nieuwe of gewijzigde installaties verplicht is. Sterker nog: sinds 2005 moeten alle groepen achter minimaal twee aardlekschakelaars verdeeld worden.

Tot slot: u kunt maximaal vier installatieautomaten achter één aardlekschakelaar plaatsen. Wanneer u uw groepenkast gaat samenstellen of vervangen, dient u hier rekening mee te houden.

Installatieautomaten

Een installatieautomaat beschermt elektrotechnische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen. Dat kan zijn door kortsluiting of overbelasting. Op dat moment onderbreekt de installatieautomaat het elektrische circuit. Elke groep is minimaal beveiligd met één installatieautomaat, maar voor een fornuisgroep heeft u er bijvoorbeeld alweer twee nodig.

Aardlekautomaat

Wilt u uw elektrotechnische installatie nog bedrijfszekerder maken? Dan kunt u ook kiezen voor een aardlekautomaat. Dit is in feite een combinatie van een aardlekschakelaar en installatieautomaat in één behuizing.

Het grote voordeel hiervan is dat bij lekstroom alleen de groep waarin de storing plaatsvindt, spanningsloos wordt. Bovendien ziet u via de aardlekautomaat eenvoudig in welke groep een storing zit. Het nadeel is wel dat u minder gemakkelijk kunt zien wat de oorzaak van de storing is (kortsluiting of lekstroom).

4. Kies eventuele aanvullende componenten voor uw groepenkast

Fornuisgroep of kookgroep

Gaat u elektrisch koken (inductie of keramisch met maximaal 7,3 kW)? Dan hebt u een speciale fornuisgroep (2 x 1-fase) of kookgroep (1 x 3-fasen) nodig. De fornuisgroep bestaat uit twee installatieautomaten die als één groep veelal aangesloten worden achter de aardlekschakelaar. De kookgroep daarentegen bestaat uit 3 installatieautomaten die gelijktijdig geschakeld kunnen worden.

Noodverlichtingslampje

Stel de elektriciteit valt uit, dan is het wel zo gemakkelijk dat u licht heeft in uw meterkast. Een speciaal noodverlichtingslampje in uw groepenkast biedt uitkomst. Het noodverlichtingslampje van ABB geeft maar liefst 3 uur licht en is bovendien uitneembaar. Daardoor kunt u het ook gemakkelijk als zaklamp gebruiken.

Overspanningsbeveiliging

Wist u dat overspanning als gevolg van bliksem een bereik heeft van maar liefst twee kilometer vanaf het inslagpunt? Als u uw groepenkast gaat samenstellen, is een overspanningsbeveiliging dan ook geen overbodige luxe. Deze beveiligt uw elektrotechnische installatie en maakt deze spanningsloos bij overspanning als gevolg van bliksem. Daarmee beschermt u uw kostbare apparatuur en bijvoorbeeld foto’s van dierbaren op uw computer.

Beltransformator

Bij het samenstellen van uw groepenkast, kunt u kiezen voor een ingebouwde beltransformator. Deze heeft u nodig voor de deurbel, aangezien deze niet op 230 V kan worden aangesloten, maar op zwakstroom werkt.

Beltransformatoren van ABB zijn kortsluitvast en hebben lage warmteverliezen. Dit laatste is belangrijk, want de beltransformator staat altijd aan en verbruikt dus altijd een beetje energie. Hiermee wordt uw groepenkast veiliger en bovendien bent u milieubewust bezig.

Contactdoos

In uw groepenkast kan een contactdoos gemonteerd worden. Hier kunt u bijvoorbeeld een modem op aansluiten.

Safety first: laat uw groepenkast samenstellen door een specialist

Tot slot is het belangrijk is dat u uw groepenkast altijd laat samenstellen en plaatsen door een erkende installateur. Een kleine fout of misberekening, kan namelijk grote en vervelende gevolgen hebben.

Door de groepenkast te laten samenstellen door een professional voorkomt u dus onveilige situaties, maar ook eventuele hoge reparatiekosten achteraf.

U vindt een erkende installateur bij u in de buurt via www.abb.nl/registratie. Ook kunt u kijken op de website van brancheorganisatie Uneto-VNI, op Sterkin.nl, en op de site van Kwaliteit voor Installaties Nederland.

Zeker weten of uw meterkast veilig is? Doe de gratis meterkastcheck & ontdek hoe veilig uw meterkast is!

  1. Stuur ons een foto van uw meterkast
  2. Aan de hand van de foto controleert een expert hoe veilig uw meterkast is
  3. U ontvangt het gratis veiligheidsadvies binnen 5 werkdagen per e-mail

keer gedeeld

Ontvang de gratis checklist voor uw meterkast

Ontvang de gratis checklist voor uw meterkast

Hierin vindt u 5 handige tips voor een veilige meterkast. Makkelijk om bijvoorbeeld aan de binnenkant van uw meterkastdeur te hangen.