Weet jij waarom zomer- en wintertijd bestaat?

 

Ondanks dat de start van zomer- en wintertijd een roerig verleden heeft, is de oorsprong ervan nog steeds van toepassing. Elk jaar, totdat de regering een andere beslissing maakt, gaat het laatste weekend van oktober de wintertijd in. Voor 5 maanden lang gaat de klok een uur achteruit.

 

Oorsprong

Nederland is één van de 70 landen die hier sinds 1977 aan meedoet. De gedachte erachter is dat je optimaal gebruik kan maken van de uren dat het licht is en daarmee energie kunt besparen. De boeren kunnen langer op het veld werken en in de steden gaan de lampen een uur later aan.

De dagen worden ook korter, de temperatuur lager, dus de energierekening gaat omhoog. De vraag is of dat tegenwoordig, met alle elektrische apparatuur in huis, de wintertijd nog het gewenste effect heeft.

 

Energie besparen

Wil je energie besparen dan zijn er heel veel andere dingen die je kunt doen.

  • Het plaatsen van zonnepanelen levert je bijvoorbeeld juist energie op! Lees hier meer over zonnepanelen.
  • Doe het licht in huis wat vaker uit, installeer tijdklokken of denk eens na over huisautomatisering van Busch-Jaeger.  
  • Ook je huis isoleren kan de nodige besparing opleveren. Bijkomend voordeel is dat het in huis meteen comfortabeler aanvoelt.

Maak deze winter eens een lijstje wat jij zou kunnen doen om je huis duurzamer in te richten en bijvoorbeeld energie te besparen of comfort te verhogen.