Zonnepanelen installeren

Waar moet je op letten bij het installeren van zonnepanelen?

 

De laatste jaren wordt het voor een steeds groter publiek mogelijk om te investeren in zonnepanelen. Dat is een mooie ontwikkeling maar het installeren van zonnepanelen gaat niet zo maar. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voor je begint. Zo kan de installatie veilig en goed verlopen en kun je ongelukken in de toekomst voorkomen. Waar moet je op letten om straks optimaal gebruik te kunnen maken van de zonnepanelen?

1. Een vakbekwame installateur
Als eerste is het van belang om niet met de eerste de beste in zee te gaan en niet te bezuinigen op een goede en veilige installatie. Je hebt er later veel meer plezier van als je nu goed investeert in een goede en vakbekwame installateur. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten van de panelen. Vraag bijvoorbeeld naar de expertise en ervaring van de installateur die langs komt, niet alleen van het bedrijf als geheel. Er zijn ook een aantal keurmerken waar je rekening mee kan houden wanneer je op zoek gaat naar een installatiebedrijf. Zo is er bijvoorbeeld Zonnekeur. Kies daarnaast voor een leverancier die een lange installatiegarantie aan kan bieden of kies voor een installatie met ZonZeker-garantie.

2. Vergelijk aanbieders/offertes
Kijk hierbij natuurlijk niet alleen naar de prijs. Het kan namelijk zijn dat je meerdere offertes van verschillende aanbieders hebt ontvangen voor hetzelfde type/merk zonnepanelen en omvormers. Check daarnaast ook:

  • hoe ze tot het legplan gekomen zijn
  • de aannames over de opbrengst per paneel
  • aannames over de ontwikkeling van de elektriciteitsprijslevensduur van omvormer eventueel geboden garanties

3. Geschikt dak?
Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is of je dak geschikt is voor een systeem van zonnepanelen. Op Zonatlas.nl kun je voor je eigen dak checken of dat deze groen (zeer geschikt), geel (geschikt) of rood (minder geschikt) gekleurd is. Ook kan er een inschatting gemaakt worden van het aantal panelen, kosten, opbrengsten en de terugverdientijd.

Het kan zijn dat je erachter komt dat Zonatlas aangeeft dat je een minder geschikt dak hebt terwijl zonnepanelen best rendabel zouden kunnen zijn en buren bijvoorbeeld wel zonnepanelen hebben. Bij zo’n geval is het verstandig om een vakbekwame installateur te raadplegen en advies te vragen.

4. Plaatsing van de panelen
Zonnepanelen die op het zuiden worden geplaatst leveren de meeste opbrengst op. In sommige gevallen kan het zo zijn dat een andere kant van het dak beter is om de maximale opbrengst uit je dak te halen. Er zijn een aantal factoren van invloed op het legplan:

  • Heb je meerder dakvlakken die geschikt zijn, aan meerder kanten van het dak? Dan is het mogelijk om meerdere panelen te plaatsen
  • Last van obstakels op het dak zoals bijvoorbeeld een schoorsteen? Deze kan bijvoorbeeld in de weg zitten of schaduw veroorzaken. Dit kun je eventueel oplossen door er speciale micro-omvormers of power optimizers te kiezen
  • Let er op dat de panelen niet te dicht bij de rand of nok van je dak liggen, dit kan namelijk tijdens een storm problemen veroorzaken
  • Kijk goed hoe de schaduw van bomen en gebouwen in de omgeving vallen en zorg ervoor dat deze zo min mogelijk op de panelen vallen.
  • Een plat dak geeft meer ruimte voor panelen wanneer ze minder schuin worden geplaatst. De voorste panelen geven anders schaduw op de rij erachter. Om deze reden is het ook mogelijk om de panelen oost-west te plaatsen, dan kunnen er bijvoorbeeld twee rijen tegen elkaar aan.