Bewuster klussen, doe jij het al?

 

Iedereen klust wel eens in of rondom huis. De één uiteraard wat uitgebreider en professioneler dan de ander. Ben jij bezig met veiligheid en duurzaamheid wanneer je klust? Doe jij bijvoorbeeld een asbestcheck voordat je met je (oude) schuur aan de slag gaat? En overweeg je gereedschap te lenen of huren in plaats van aan te schaffen? We hebben een aantal handige tips voor je verzameld, zodat je bewust kunt klussen!

  • Gereedschap (uit)lenen

Hoe vaak gebruik jij je boormachine eigenlijk? En hoe zit het met bijvoorbeeld je decoupeerzaag of je schuurmachine? Voor veel gereedschap geldt dat de gemiddelde klusser het maar sporadisch nodig heeft. Om die reden is gereedschap lenen, delen of huren een goed idee. Dit is goedkoper en milieuvriendelijk. En het scheelt ruimte. Hebben bekenden niet het gereedschap beschikbaar dat je zoekt? Kijk dan eens in de app Peerby! Via deze app worden allerlei spullen, waaronder gereedschap, te huur of te leen aangeboden in jouw buurt.

  • Asbestcheck: weer voorzichtig!

Ga je in een huis klussen dat vóór 1994 is gebouwd? Let dan goed op, want er is een kans dat je asbest tegen gaat komen tijdens het slopen. Onderzoek voor je gaat klussen of er kans is op het aantreffen van asbest. Ga je namelijk in materiaal met asbest boren of dit materiaal slopen, dan is er een kans dat er kankerverwekkende vezels vrij komen. Deze vezels zijn makkelijk in te ademen en dit kan uiteindelijk slecht zijn voor je gezondheid.

Heb je een dak met asbest (bijvoorbeeld een schuurtje of garage), zorg er dan voor dat deze vóór 2024 op de juiste manier is verwijderd. Vanaf 2024 zijn asbest-daken verboden. Oude daken vormen namelijk een risico voor de gezondheid en het milieu. Oude daken verweren door bijvoorbeeld het weer en hierdoor is er een kans dat er kankerverwekkende asbestvezels vrijkomen.

  • Sloopafval scheiden

Scheid sloopafval zo veel mogelijk voordat je dit inlevert bij de milieustraat. Heb je asbest afval? Dan is een sloopmelding bij het online omgevingsloket van je gemeente verplicht. Probeer daarnaast zo ‘netjes’ mogelijk te slopen want zo kun je materiaal nog eventueel hergebruiken en je sloopafval zo veel mogelijk beperken.

  • Upcyclen

Maak eens van iets ouds iets nieuws! Dit heet upcyclen en er zijn tal van (web)winkels die restanten of tweedehands bouwmaterialen aanbieden.

  • Duurzaam hout

Ga je met hout werken? Kies dan voor hout met een keurmerk, dit hout komt namelijk uit duurzaam beheerde bossen.

  • Badkamer of keuken verbouwen? Kies voor duurzaam

Badkamerverbouwing? Denk dan aan de aanschaf van duurzame spullen die lang meegaan. Kies ook voor producten die energiebesparing opleveren. Bijvoorbeeld een douch-wtw of een waterbesparende douchekop.

Wie zijn keuken gaat renoveren doet er verstand aan een inductiekookplaat te overwegen. Hiermee ben je namelijk goed voorbereid op een huis zonder aardgas.