Koken met een stekker?

Elektrisch koken heeft de toekomst.

Koken met een stekker heeft de toekomst. In de komende jaren gaan we langzaamaan van het aardgas af en moeten we met zijn allen gebruik gaan maken van duurzamere energie. Elektrisch koken is een duurzaam alternatief voor koken op gas. Wanneer het gaat om elektrische koken, zijn er verschillende opties. Zo kun je koken met behulp van een keramische kookplaat, of kiezen voor koken op halogeen of inductie. De laatste optie, koken op inductie, is bij veel consumenten populair. Terecht? En hoe zit het met de alternatieven?

Koken op inductie, hoe werk het?

Bij inductie wordt een inductiestroom opgewekt met behulp van een magnetisch veld. In de plaat zitten elektrische spoelen die onder de pan dit magnetische veld generen. De inductiestroom die hierbij ontstaat wordt vervolgens omgezet in warmte waarmee een pan verwarmd wordt. Deze techniek draagt op een veilige en snelle manier energie over van het ene voorwerp naar het andere.

Voor- en nadelen koken op inductie

Koken op inductie kent veel voordelen. Pannen zijn, zeker in vergelijking tot andere systemen, snel op temperatuur en daarbij is koken op inductie energiezuinig. Dit komt voornamelijk doordat andere elektrische kookplaten veel energie nodig hebben omdat ze verwarmingselementen moeten verwarmen. Een inductie kookplaat heeft geen verwarmingselementen en verwarmt alleen de pan zelf. Daarom is de inductie kookplaat veel energiezuiniger.

Daarnaast wordt koken op inductie als een veilige manier van koken gezien. Een inductie kookplaat werkt alleen als er een pan op staat en schakelt ook meteen uit als de pan wordt weggehaald. Een keramische kookplaat heeft na het koken nog de tijd nodig om af te koelen en schakelt de kookplaat niet automatisch uit wanneer je de pannen van de plaat haalt.

Nadeel bij een inductieplaat is dat niet alle pannen ‘werken’ op inductie. Dit komt omdat het systeem via magnetisme werkt. Het maakt dus geen gebruik van verwarmingselementen. Er zijn ook speciale inductieplaatjes verkrijgbaar die je tussen inductieplaat en pan plaatst. Op die manier kun je oude pannen toch gebruiken.

Qua aanschafprijs valt de inductieplaat vaak wat duurder uit dan andere kookplaten. Met name door het extra installatiewerk wat moet worden verricht om een inductieplaat aan te sluiten en de door eventuele aanschaf van nieuwe pannen lopen de kosten wat hoger op.

Meer tips voor elektrisch koken

  • Verbouwing of nieuwe keuken? Laat een aparte elektriciteitsgroep voor de keuken aanleggen, zo kun je later snel en makkelijk overstappen op bijvoorbeeld koken naar inductie.
  • Doe een pannencheck! Wanneer je op inductie gaat koken moet je eerst even kijken of je huidige pannen wel geschikt zijn. De bodem van de pan moet een stalen laag bevatten die magnetiseerbaar is. Check dit met bijvoorbeeld een magneetje.
  • Toch nieuwe pannen nodig? De juiste pannen voor inductie kun je in de winkel herkennen aan het symbooltje van een spoel.