Zonnepanelen: iets voor u?

Over de opbrengst, salderen en de terugverdientermijn

Lagere energielasten en een steentje bijdragen aan een beter milieu. Dat klinkt veel mensen als muziek in de oren. Zonnepanelen zijn populair! Overweegt u ook om zonnepanelen op het dak van uw woning te laten plaatsen? We vertellen u meer over de opbrengst, salderen en de terugverdientijd. Ook hebben we de voor- en nadelen op een rij gezet.

Zo werkt het

Met zonnepanelen op het dak van uw woning wekt u zelf energie op. Omdat die hoeveelheid energie vaak niet genoeg is om een heel huishouden draaiende te houden, heeft u naast de zonnepanelen ook een aansluiting op het energienet nodig. Op dagen dat het bewolkt is en uw zonnepanelen niet genoeg energie opleveren, gebruikt u de energie van de energieleverancier. Op zonnige dagen, waarop de panelen meer energie opleveren dan dat u verbruikt, levert u energie aan de energieleverancier. De energie die u levert, wordt verrekend met uw verbruik. Dit heet salderen.

Plaatsing

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van de oriëntatie van de zonnepanelen. U haalt de meeste opbrengst uit de zonnepanelen, wanneer u deze op het zuiden richt, in een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Het is overigens niet zo dat zonnepanelen met een minder gunstige plaatsing, niet de moeite waard zijn. Zonnepanelen die op het oosten of westen gericht zijn, leveren nog altijd ongeveer 85% ten opzichte van de ideale situatie op!

Opbrengst

De opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek. Volgens Vereniging Eigen Huis levert in Nederland een zonnepaneel dat ideaal geplaatst is tussen de 90 en 95 kWh per 100 WattPiek per jaar op. Met 10 panelen die per stuk een vermogen hebben van 265 WattPiek, wekt u circa 2.300 tot 2.500 kWh stroom op. Ter vergelijking: het gemiddelde Nederlandse huishouden verbruikt circa 3.500 kWh per jaar.

Wat de opbrengst van zonnepanelen op uw dak gaat zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer dakhelling, oriëntatie, schaduw en de kwaliteit van de zonnepanelen spelen hierbij een rol.

Terugverdientijd

Logischerwijs is de terugverdientijd van zonnepanelen afhankelijk van de investering en de opbrengst. De Consumentenbond heeft uitgerekend dat u de investering in gemiddeld zeven à acht jaar terug verdiend heeft. Omdat de installatiekosten voor zonnepanelen relatief hoog zijn, is de investering en dus de terugverdientijd bij een klein aantal zonnepanelen hoger.

Beveiliging

Het is van belang om uw zonnepanelen goed te beveiligen. En nee, dan bedoelen we niet tegen dieven die uw dak op klimmen om uw zonnepanelen los te schroeven en mee te nemen. Met het plaatsen van zonnepanelen haal je via het dak stroom in de woning, dat moet goed beveiligd zijn. Door de zonnepanelen op de juiste manier aan te sluiten kan brand worden voorkomen. ABB levert omvormers en installatiekasten voor het veilig aansluiten van zonnepanelen. Een installateur kan u hierover adviseren.