Altijd zicht op wie er voor jouw deur staat met een slimme deurbel

Maar hoe zit het met de privacy-wetgeving?

 

Zien wie er voor je voordeur staat, terwijl je niet thuis bent? Het kan met een slimme deurbel! De slimme deurbel is steeds meer in opkomst. Met een slimme deurbel kun je op je smartphone in een app zien wie er voor je deur staat. Waar je ook ter wereld bent. Het gaat verder dan alleen zien wie er voor de deur staat: je kunt ook communiceren met degene die aanbelt. Ideaal wanneer je de pakketbezorger wilt laten weten dat hij je pakket bij de buren rechts mag afgeven. Een ander voordeel is dat je kunt besluiten om niet open te doen, als er ongewenst bezoek voor de deur staat. Maar hoe zit het eigenlijk met de privacy-wetgeving?

Zo werkt een Busch-Welcome

Busch-Welcome maakt een opname wanneer iemand aanbelt of wanneer er iets afspeelt voor jouw voordeur. De bewoner maakt een “surveillance call” door via de oproeptoets een verbinding te maken om zo via de buitenpost-camera naar buiten te kijken. De beelden die de camera maakt, worden opgeslagen in het systeem , als ook in de cloud, zodat je ook later kunt terugzien wie er heeft aangebeld en wat er voor jouw deur heeft afgespeeld.

Hoe zit het met de privacy-wetgeving?

Wie een slimme deurbel plaatst en daarmee ook deels openbaar gebied vastlegt, krijg te maken met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Met jouw deurbel leg je personen herkenbaar vast en sla je (tijdelijk) beelden op, waardoor er sprake is van het verwerken van persoonsgegevens. Het verwerken van personeelsgegevens is toegestaan, wanneer je voldoet aan een van de grondslagen van de AVG. Een van de grondslagen is ‘gerechtvaardigd belang’ en het beschermen van jouw eigendommen valt hier onder. Kortom, zet je jouw slimme deurbel in om je woning te beveiligen dan mag je onder de grondslag ‘gerechtvaardigd belang’ persoonsgegevens verwerken. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Zorg dat de slimme deurbel goed zichtbaar is. Spioneren is niet toegestaan, het beschermen van je eigendommen wel.
  • Film niet meer dan noodzakelijk. Dit kan vaak door een zone in te stellen. Probeer zo min mogelijk openbaar gebied te filmen.
  • Gebruik de camera en deurbel uitsluitend waar ze voor zijn bedoeld; namelijk voor het veiliger maken van jouw woning.
  • Maak kenbaar met bijvoorbeeld een sticker dat er beelden worden opgenomen en opgeslagen.
  • Zorg dat de opgenomen beeld niet langer dan noodzakelijk worden opgeslagen. Een realistische termijn is 4 weken.
  • Werk je met gezichtsherkenning, dan zul je om toestemming moeten vragen van de personen op wie je dit toepast.

Busch-Welcome

Busch-Jaeger, onderdeel van ABB, biedt met Busch-WelcomeÂź een uitstekend intelligent deurcommunicatie systeem, dat naar wens in te stellen is en te integreren is met de overige huisautomatiseringsoplossingen van Busch-Jaeger. Meer weten over deze oplossing? Bezoek de website.