Laat je Kerst niet verpesten door brand

 

De kerstdagen staan bijna op het punt van beginnen. Misschien heb je –net als een groot deel van Nederland- je huis omgetoverd met een kerstboom en natuurlijk lampjes en sfeerverlichting? Het huis ziet er sfeervol uit maar pas op! Jaarlijks waarschuwen brandweer en verzekeraars voor het gevaar van brand, veroorzaakt door kerstverlichting. De belangrijkste oorzaken? Onveilige kerstverlichting en het provisorisch aansluiten van verlichting.

Onveilige kerstverlichting mag uiteraard niet worden verkocht, maar toch glipt er weleens wat doorheen. Daarnaast gaat het nog wel eens fout wanneer consumenten verlichting zelf onverantwoord de verlichting aansluiten of zelf verlichting gaan repareren. Een open snoertje dicht maken met een stukje plakband is bijvoorbeeld geen goed idee.

Gelukkig kun je onveilige en brandgevaarlijke situaties zelf goed voorkomen. Bekijk onze vijf tips voor een veilige Kerst.

Tip 1. Let op met oudere kerstverlichting

Kerstverlichting brengt vaker dan gedacht risico met zich mee. Heb je nog de traditionele 230V kerstverlichting in de kerstboom of voor het raam hangen, dan is het verstandig om nieuwe kerstverlichting te overwegen.

De adapters en transformators van de moderne ledlampen zijn namelijk stukken veiliger dan de traditionele kerstlampen. Deze oude kerstlampjes kunnen een veroorzaker zijn van kortsluiting waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarnaast kan oudere verlichting soms te heet worden. In combinatie met een kunststof boom of uitgedroogde echte kerstboom kan dit voor brandgevaarlijke situaties zorgen.

Tip 2. Koop kerstverlichting, voorzien van een erkend keurmerk; KEMA-KEUR

Let bij de aanschaf van kerstverlichting op het KEMA-KEUR keurmerk. Kies je voor verlichting voorzien van dit keurmerk, dan ben je er namelijk zeker van een veilig product te kopen wat uitvoerig getest is.

Tip 3. Controleer altijd eerst weer de verlichting voordat je deze weer ophangt

Controleer voor het ophangen of de snoeren en de lampjes niet beschadigd zijn of dat er lampjes ontbreken. En pas op want fittingen zonder lampjes kunnen bij aanraking een schok veroorzaken!

Tip 4. Verbind niet meerdere stekkerdozen aan elkaar

Voorkom dat er teveel snoeren in één stekkerdoos zitten en hang niet meerdere stekkerdozen aan elkaar om het snoer te verlengen.

Tip 5. Lampje aan om inbrekers af te schrikken? Kies niet voor kerstverlichting.

Tijdens de ‘donkere’ decemberdagen worden er jaarlijks weer mensen ‘verrast’ met een leeggeroofd huis. Inbrekers maken graag gebruik van deze dagen waarop we massaal niet thuis zijn. De politie raadt daarom aan om wat verlichting aan te laten, wanneer je tijdens de kerstdagen niet thuis bent. Verlichting schrikt inderdaad inbrekers af. Pas echter wel op met het aanlaten van kerstverlichting want kerstverlichting kun je het beste uitschakelen voor u de deur uitgaat. Kies liever voor een spaar- of ledlampje, om de indruk te geven dat er iemand thuis is.