Is jouw groepenkast geschikt?

Sluit zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepomp veilig aan in je groepenkast

Met alle nieuwe mogelijkheden in en rondom je huis, wijzigt ook de energievraag in je groepenkast. Vaak zijn groepenkasten niet ingeregeld op een elektrische auto én zonnepanelen én een warmtepomp. Alhoewel het ook energie op kan leveren kan het zomaar zijn dat de stroom uitvalt door overbelasting. Stel je voor: je komt thuis uit je werkt, hangt de auto aan de lader, je zet de inductiekookplaat aan voor het avondeten en je draait nog even de was. Dan kan het zomaar zijn dat er te veel stroom gevraagd wordt en dat deze uitvalt.

Een veilige groepenkast is van belang, stroom kan gevaarlijk zijn en brand veroorzaken. Zorg daarom dat alleen een erkende elektrotechnische installateur de werkzaamheden aan je groepenkast uitvoert. Er bestaan groepenkasten die speciaal geschikt zijn voor het aansluiten van deze voorzieningen, zodat je brand en overbelasting voorkomt.

Waar kun je zelf op letten?

  • Het uitbalanceren van energie noemen ze load management of load balancing. Ook in jouw huis is dat belangrijk als je te maken hebt met zonnepanelen, een elektrische auto of een warmtepomp.
  • Bij een nieuwbouwhuis levert de netbeheerder vaak een aansluiting van 3 x 25A in de groepenkast. Vaak is daar nog ruimte om een PV-omvormer aan te sluiten, er moet dan alleen maar een extra groep voor PV worden toegevoegd. In het geval van een bestaande woning met een 1 x 40A aansluiting zijn er een aantal mogelijkheden. Zorg in een groepenkast met zwaardere bedrading en een 63A aardlekschakelaar.
  • Een warmtepomp is een relatief nieuw systeem in de huisinstallatie. De pomp heeft een continue stroomvraag van 2 ca. 2 à 3 kW. De meeste warmtepompen hebben een 3-fasen aansluiting nodig, bij voorkeur onder een eigen groep. Heb je geen plek meer in de groepenkast, dan zijn er kleine uitbreidingskasten te koppelen. Let erop dat hier een aardlekautomaat (16A, 30 mA) met C-karakteristiek voor gebruikt wordt. Dat voorkomt overmatige en ongewenste afschakeling van de warmtepomp.

Heb jij thuis last van overbelasting in je groepenkast, vanwege al deze extra apparatuur? Neem dan contact op met je installateur om jouw groepenkast na te laten kijken.