Installatieautomaat met AFDD redt mensenlevens

Voorkom branden die ontstaan door een vlamboog in uw elektrische installatie

 

Er bestaan meerdere oorzaken waardoor een zogeheten vlamboog kan ontstaan. Bijvoorbeeld door beschadigde, verdraaide, gebroken bedrading of losse contacten en aansluitingen in uw woning. Met als gevolg een overslag van een elektrische vlamboog (vonk) tussen twee stroomgeleiders en een mogelijke brand. Met een vlamboogbeveiligingsautomaat (Arc Fault Detection Device) oftewel een AFDD in uw meterkast wordt de kans op brand in een elektrische installatie tot het minimum beperkt. In landen als de VS en Duitsland is vlamboogdetectie in gebouwen inmiddels verplicht en heeft het al meerdere men-senlevens gered.

Maximale veiligheid

Door de enorme groei van het gebruik van elektrische apparaten neemt de belasting op de meterkast ook toe. Nieuwe woningen tellen veel meer wandcontactdozen dan vroeger, waardoor ook de kans op slechte contacten is toegenomen. Juist daarin liggen de oorzaken van vlambogen en dus is het van groot belang om die bijtijds te detec-teren. Een vlamboogdetectieapparaat wordt sterk aanbevolen voor slaap- en gemeenschappelijke kamers. Maar ook op plaatsen die de verspreiding van brand toelaat of vergemakkelijkt, zoals het schoorsteeneffect in hogere gebouwen of eindcircuits met een groot aansluitvermogen, bijvoorbeeld door afwasmachines, wasmachines of drogers.

Automatisch

De vlamboogdetector AFDD (Arc Fault Detection Device) van ABB heeft een geïntegreerde installatieautomaat en is eenvoudig door een installateur te monteren. Het apparaat detecteert niet alleen het risico op een vlamboog, maar beschermt ook de elektrische installatie tegen kortsluiting, overspanning en overbelasting. Daarnaast beschikt de ABB AFDD over een continue zelftest om volledige veiligheid en continuïteit te waarborgen. Na detectie van een vlamboog schakelt het apparaat de installatie automatisch af; zo wordt erger voorkomen. Daarna is het van belang om alle onderdelen, bedrading en dergelijke te controleren en de oorzaak van de vlamboog te achterhalen en weg te nemen.

 

Neem voor meer informatie contact op met uw installateur.