Het wonen van de toekomst

Nieuwe tijden vragen om een nieuwe vorm

 

De samenleving verandert altijd. De laatste jaren is er vooral een duidelijke transformatie zichtbaar in het aantal huishoudens. Door vergrijzing en scheidingen neemt het aantal huishoudens toe. Maar hoe gaan al deze verschillende huishoudens in de toekomst wonen? Ieder huishouden heeft zo z’n eigen voorkeuren, wensen en portemonnee. Als het gaat over de toekomst van wonen, hebben we het al snel over tiny houses, sociale duurzaamheid en milieuvriendelijk bouwen. Een vooruitblik!

Kleiner bouwen & tiny houses

Een belangrijk trend op het gebied van wonen is betaalbaarheid. Waren het jaren geleden draaiden om groot, groter, grootst heeft nu kleiner wonen voor sommigen juist de voorkeur. De kosten liggen bij een kleine woning niet alleen lager, ook is er minder ruimte nodig. Een wenselijke ontwikkeling, zeker in de toch al zo volgebouwde randstad.

Sinds enkele jaren zijn de zogenaamde tiny houses in Nederland bezig aan een opmars. Een tiny house is, zoals de naam al doet vermoeden, een klein huis. Een tiny house is zo gebouwd en ingericht dat deze op een zo efficiënt mogelijke manier aan alle basiswoonwensen kan voldoen. Duurzaamheid staat hierbij centraal. Zo zijn tiny houses vaak energieneutraal en wordt er gebruik gemaakt van verantwoorde materialen. Er kan in sommige gevallen zelfs gekozen worden om volledig of-the-grid te gaan wonen. Dit wil zeggen dat tiny house bewoners volledig zelfvoorzienend zijn en ook in hun eigen water- en rioleringsvoorzieningen voorzien.

Slimmer wonen

Smart living en domotica zijn een andere toekomsttendens. Tegenwoordig wordt het voor een steeds grotere groep mensen toegankelijker om hun huis om te toveren naar een ‘smart home’. Door middel van slimme thermostaten of bijvoorbeeld smart speakers wordt het leven in huis steeds gemakkelijker. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen en techniek gaat staat steeds meer en meer in dienst van de bewoner en zijn of haar leven staan. Zo kunnen uiteindelijk woningen zich aanpassen naar bijvoorbeeld het seizoen en wat de bewoner dan voor behoeftes heeft qua warmte, licht en andere woonomstandigheden.

Sociale duurzaamheid

Sociale duurzaamheid draait om het versterken van relaties tussen verschillende huishoudens die samenwonen in een cluster huizen of in één gebouw. Dit wordt in de toekomst steeds belangrijker. „Het huis van de toekomst is een compacte woning die deel uitmaakt van een gebouw waarin bewoners voorzieningen en ruimtes met elkaar delen.â€, alsdus een architecte in een interview met NRC over het wonen van de toekomst.

Nu al is er een opmars gaande van projecten waarbij verschillende huishoudens bepaalde ruimtes met elkaar delen: denk aan een washok of fietsenstalling, maar ook aan een logeerkamer of ruimte om feestjes te organiseren. Door meer te delen kan slim omgegaan worden de hoge vierkante meterprijs voor woningen. Daarbij staat bij sociale duurzaamheid het versterken van de relatie tussen mensen binnen gebouwen of clusters huizen centraal. Want wanneer er dichter op elkaar geleefd wordt, zal dit ook positieve gevolgen hebben voor hoe men met elkaar omgaat.

Milieuvriendelijker bouwen en wonen

De laatste jaren wordt er steeds meer duurzaam gebouwd. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Naast het gebruik van duurzame materialen tijdens de bouw worden woningen meer en meer energieneutraal. Daarnaast neemt het energieverbruik wanneer we steeds vaker faciliteiten en gebouwen gezamenlijk gaan bewonen en gebruiken.