Goede voornemens?

Meer energiebesparing en duurzamer in 2020.

 

Een nieuw jaar is een goed moment om weer eens na te denken over goede, nieuwe voornemens. Naast de meer standaard voornemens zoals meer bewegen of stoppen met ongezonde dingen zoals roken is dit ook een goed moment om eens na te denken over meer energiebesparende, duurzame voornemens. Wij helpen je alvast een stapje op weg.

1. Verduurzaam je woning

Dit voelt meteen als een grote stap, maar zelfs het beter isoleren van je woning draagt al bij. Zo ben je duurzaam bezig en zal dit ook schelen op de energierekening. Grotere stappen zijn natuurlijk investeren in dubbele beglazing of zonnepanelen.

2. Minder energie verspillen

Misschien voelt dat eerste goede voornemen nog als een te grote stap. Probeer het dan eens op een kleinere schaal aan te pakken. Maak vanaf nu bijvoorbeeld gebruik van led- en spaarlampen, zet je elektronica ’s nachts echt volledig uit, denk aan de verwarming lager zetten wanneer je weg bent, plaats tochtstrips en zo zijn er nog tal van dit soort kleinere initiatieven te bedenken.

3. Probeer dit jaar minder spullen te kopen

Het fabriceren en exporteren van nieuwe spullen heeft een grote impact op het milieu. Probeer daarom apparaten die stuk zijn eens te laten repareren wanneer mogelijk (bijvoorbeeld bij een zogenaamd ‘repaircafé’) of leen apparatuur/gereedschap van buren of kennissen.

4. Meer groen in je omgeving

Een omgeving met meer groen is goed voor de gezondheid maar natuurlijk ook voor het klimaat. Geen grote tuin tot je beschikking? Denk dan eens aan een groen dak, geveltuin of buurtmoestuin. Planten helpen goed bij het afvoeren van water maar zorgen in de zomer ook weer voor verkoeling.