Extreem weer, wat kun je zelf doen?

Wat te doen bij wateroverlast of droogte

 

We krijgen in Nederland steeds vaker te maken met extreem weer. Wateroverlast en extreme droogte zijn hier het gevolg van. Zo was de zomer van 2018 extreem zonnig & droog en is er nog nooit zo weinig neerslag gevallen als in de maand juli van 2018. Daarnaast hebben we begin juni 2019 een aantal heftige stormavonden gehad die gepaard gingen met veel regen.

Waterschappen en bijvoorbeeld boeren moeten tijdens dit soort momenten alle zeilen bijzetten om het extreme weer op te vangen. Maar ook stedelijke gebieden zijn de gevolgen van extreem weer duidelijk merkbaar. Zelf heb je misschien ook al eens overlast gehad door water dat niet goed weg kon in jouw straat of tuin. Of zag je het gras is je tuin steeds geler en droger worden door het verbod op sproeien. Wat kun je zelf doen om extreem weer op te vangen?

Wateroverlast

Wateroverlast ontstaat door veel neerslag in een korte periode. De riolering in Nederland is niet berekend op een grote hoeveelheid regen in korte tijd en kan daarom niet altijd al het water goed wegleiden. Het verbreden van de riolering zal dit probleem niet in zijn geheel oplossen en dit is ook vaak een te kostbare aanpassing. Er moet dus gezocht worden naar alternatieven. Wat kun je zelf doen?

  • Tuinbezitter? Leg dan zo min mogelijk tegels in de tuin. Een betegelde tuinen neemt veel minder regenwater op. Er moet daardoor meer regenwater richting riolering worden afgevoerd.
  • Zet voldoende planten en/of bomen in de tuin. Planten en bomen hebben grote hoeveelheden water nodig waardoor ze veel grondwater opzuigen.
  • Wanneer je de mogelijkheid hebt, werk dan met hoogteverschillen in je tuin. Zo kan het regenwater naar lager gelegen en onverharde delen van je tuin stromen om daar later geleidelijk weg te zakken, zonder dat je daar hinder van ondervindt.

Droogte

Bij droogte is het van belang dat je zuinig bent met het water. Maar je wil toch de planten in je tuin niet laten uitdrogen. Wat kun je doen?

  • Het is verstandig om tijdens niet droge periodes regenwater zelf op te vangen door middel van bijvoorbeeld een regenton.
  • Geef de planten in je tuin niet elke dag water, dit scheelt natuurlijk in je waterverbruik maar daarnaast worden planten van dagelijks sproeien ā€˜luiā€™. Dit wil zeggen dat plantenwortels niet meer zelf op zoek gaan naar vocht in de diepere bodem. Hierdoor droogt een plant sneller uit wanneer hij even geen water krijgt.
  • Geef je planten het liefst vroeg in de ochtend of in de avond water. Overdag verdampt het water bij warm weer snel en blijft er minder over voor de plant.
  • Dek de bodem af met bijvoorbeeld mulchmateriaal. Dit houdt vocht in de bodem vast en houdt de bodem koel. Gevolg hiervan is minder verdampingĀ  en meer water voor je planten.