Een veilig huis

Tips om de kans op inbraak zo laag mogelijk te houden

 

Wanneer er bij je wordt ingebroken geeft dat een hoop stress. Niet alleen is het een naar gevoel dat iemand in je huis is geweest en waardevolle spullen heeft meegenomen. Ook het regelen achteraf kan een hoop gedoe opleveren. Het is daarom van belang dat je goede maatregelen treft om de kans op een inbraak zo laag mogelijk te houden. Er zijn verschillende maatregelen waar je aan kunt denken. In dit artikelen zetten we er aantal voor je op een rijtje.

Maatregelen op sociaal gebied

Beter een goede buur dan een verre vriend is natuurlijk een bekende uitdrukking. Zeker op het gebied van veiligheid zit er een grote kern van waarheid in dit gezegde. Goed sociaal contact met de buren (en de buurt) is een goede preventie tegen inbraak. Want wist je dat in buurten waar mensen elkaar slecht tot niet kennen inbrekers veel makkelijker anoniem kunnen ronddwalen en hun slag slaan? Het is dus een goed idee om voor elkaar een oogje in het zeil te houden. Leer daarom je buren wat beter kennen en maak eventueel goede afspraken als je een paar dagen of lange vakantie van huis gaat.

Maatregelen op organisatorisch gebied

Let er op dat alle ramen en deuren gesloten zijn, ook als je maar even weg gaat. Vergeet hierbij niet de deuren en/of ramen van de garage, schuurtje of tuinhuis.

Laat geen ladders of andere makkelijk bruikbare spullen rond slingeren want hiermee maak je het de inbreker natuurlijk alleen maar gemakkelijker! Zet alles opgeruimd achter slot en grendel. Zorg daarnaast voor goede binnen- en buitenverlichting en geef je woning bij afwezigheid een bewoonde indruk (bijvoorbeeld geen overvolle brievenbus). Als laatste is het onverstandig om je sleutels ‘ouderwets’ te bewaren onder een deurmat of bloempot. Beheer je sleutels dus goed.

Let daarnaast ook goed op uw social media gebruik, want ook inbrekers kunnen hier meelezen. Zet voor je op vakantie gaat geen berichtjes online waaruit kan blijken dat u langere tijd van huis bent.

Maatregelen op bouwkundig gebied

Een van de belangrijkste punten op bouwkundig gebied is het beveiligen van de zwakke punten van je woning. Gemiddeld geeft een inbreker het op na 3 minuten dus moet je er naar streven om een inbreker zo lang mogelijk buiten te kunnen houden. Vooral makkelijk bereikbare gevelopeningen (deuren, ramen, garage etc.) moeten de beste bescherming krijgen. Investeren in bouwkundige maatregelen? Kies dan voor kwaliteit en schakel de hulp in van vakmensen.

Bij bouwkundige maatregelen kun je denken aan:

  • Veiligheidscilinder/-slot/-beslag
  • Anti-inbraakstrip
  • Deurspion of een digitaal deurcommunicatiesyteem zoals Busch-Welcome
  • Opbouwslot in het raam
  • Rolluiken

Maatregelen op elektronisch gebied

Naast deze fysieke maatregelen is het verstandig om ook elektronische maatregelen te treffen. Een alarmsysteem kan een behoorlijk afschrikkend effect hebben maar het belangrijkste doel van een alarmsysteem is natuurlijk het detecteren van een inbraak. Zo is er bijvoorbeeld Busch-secure@home. Met dit systeem heb je alles in huis onder controle. Het radiografische beveiligingssysteem beschermt je woning tegen inbraak en diefstal. Het is eenvoudig te installeren – zonder muren of vloeren te beschadigen. Het systeem bestaat onder andere uit sensoren en beveiligingsapparatuur waar nodig  en kan het eenvoudig worden geïntegreerd in Busch-free@home®. Met het Busch-secure@home systeem is het bijvoorbeeld mogelijk om bij een alarm de lichten te laten inschakelen en de jaloezieën te laten verhogen. Ook kun je alles in de gaten houden, zelfs als je onderweg bent. Je kun namelijk eenvoudig via je smartphone of tablet het huis en systeem bedienen.

Weet je niet zo goed waar te beginnen bij het zoeken naar een geschikt alarmsysteem? Vraag dan bijvoorbeeld advies bij een anti-inbraakadviseur. Kies daarnaast voor een kwalitatief goed systeem en schakel vakmensen in bij het installeren van het alarmsysteem.

Registreren van waardevolle spullen

Mocht het helaas toch gebeuren dat er wordt ingebroken dan is het voor politie- en verzekeringswerk handig als waardevolle spullen goed geregistreerd staan en beschreven zijn. Op deze manier zal de afhandeling gemakkelijker verlopen. Zorg er dus voor dat waardevolle goederen zo goed mogelijk beschreven, geregistreerd of gemarkeerd zijn. Dit kan bijvoorbeeld met de Stop Heling app.