Een goede nachtrust?

Verbeter je slaapcomfort met een gezonde omgeving

 

Een goede nachtrust is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je gemoedstoestand overdag. Maar niet voor iedereen is een goed en intensief nachtje slapen haalbaar. Als je echt slaapproblemen hebt is het verstandig om dit met de huisarts te bespreken en te kijken naar eventuele oplossingen. Voor iedereen die wel eens een wat minder nachtje slaap heeft, hebben we de volgende tips om de slaapkamer te verbeteren om zo het slaapcomfort te verhogen.

1. Matras en bodem
Een van de belangrijkste dingen voor een goede nachtrust zijn natuurlijk het bed en het matras. Voor een goede lighouding en ligcomfort is niet alleen een goed matras nodig maar moet ook de bodem van goede kwaliteit zijn. Het matras en de bodem zul je dus op elkaar af moeten stemmen. Kies ook voor goed beddengoed om het comfort te verhogen.

2. Sfeer
De ruimte van de kamer heeft veel invloed op hoe je je voelt. Kleuren, spullen, stoffen etc. zorgen ervoor dat je je thuis voelt in een kamer of niet. Maak eens een moodboard op bijvoorbeeld Pinterest met afbeeldingen van slaapkamers die je mooi vindt en kijk daarna wat je kan en wil toepassen in je eigen slaapkamer. Let hierbij op dat je kiest voor rustige kleuren en stoffen. Felle kleuren zorgen namelijk voor een actiever brein en dat wil je juist niet bereiken.

3. Temperatuur
Voor veel mensen niets nieuws maar een te warme kamer is slecht voor de nachtrust. De ideale temperatuur van een slaapkamer is rond de 18 graden. Probeer de verwarming uit te laten of niet te hoog te zetten. Zorg daarnaast ook voor voldoende ventilatie in de slaapkamer.

4. Donker
Wanneer een kamer te licht is wanneer je gaat slapen, blijven je hersenen vaak nog actief. Een gevolg daarvan kan zijn dat je biologische klok in de war kan raken. Maak gebruik van goede zonwering en/of verduisterende gordijnen. Zo blijft de slaapkamer donker en slaap je effectiever. Zorg er daarnaast voor dat de verlichting in de slaapkamer zacht blijft. Probeer wit of blauwig licht te vermijden en kies voor meerdere kleine lampjes met warm licht.

5. Schoon en opgeruimd
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dit geldt ook voor de slaapkamer. Hoe meer rust en minder rommel, hoe meer uitgerust je wakker wordt. Zorg dat je slaapkamer schoon, opgeruimd, stofvrij en fris is om je slaapcomfort te verhogen. Probeer rondslingerende kledingstukken of andere rommel uit het zicht te leggen of in kasten met gesloten deuren op te bergen.