Duurzamer wonen? Denk ook eens aan goede isolatie.

Duurzamer wonen: ben jij er ook al mee bezig?

Steeds meer Nederlanders denken na over duurzame maatregelen, zoals de plaatsing van zonnepanelen op het dak of de aanschaf van een warmtepomp. Deze nieuwe technieken dragen uiteraard bij aan de duurzaamheid van jouw huis. Een belangrijke maatregel wordt echter vaak vergeten: isoleren. Misschien niet zo modern als panelen op je dak, maar zeker zo effectief! Wist jij bijvoorbeeld dat de terugverdientijd van spouwmuurisolatie circa 4 jaar is, terwijl deze bij zonnepanelen op kan lopen tot zo’n 6 tot 10 jaar?

Lagere energierekening ├ęn goed voor het milieu

3 op de 4 huizen in Nederland zijn niet goed ge├»soleerd. Dit is een gemiste kans voor een lagere energierekening ├ęn het milieu. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van de spouwmuur, de vloer of het dak. Wanneer je deze goed isoleert gaat dit schelen in de jaarlijkse energiekosten en kun je ook je CO2-uitstoot halveren. En daarnaast wordt wonen nog comfortabeler omdat kou geen kans krijgt om door vloer of muren te komen.

Het bouwjaar van je je woning, zegt in veel gevallen iets over hoe goed je woning geïsoleerd is. Soms is er in de loop van de jaren wel wat aan isolatie aangebracht maar mocht dit al langer geleden zijn gedaan, dan kan deze isolatie van matige kwaliteit zijn. Check voor je gaat isoleren eerst welke isolatie nu al aanwezig is in je huis. En vraag eventueel aan vorige bewoners wat er ooit al in de woning is aangepast of aangebracht. Je kunt hiervoor oude (ver)bouwtekeningen bekijken. Ook is het mogelijk een isolatiedeskundige in te schakelen.

Veel huizen zijn prima te isoleren zonder grote verbouwing. Zo wordt een spouwmuurinstallatie gemakkelijk vanaf de buitenkant van de muur ingespoten. Dit is binnen een dag klaar. Een vloer kan vaak vanuit een kruipruimte worden geïsoleerd.

Vergeet wanneer je gaat isoleren de ventilatie in je woning niet in het oog te houden. Bij goed geïsoleerde woningen zijn naden en kieren vaak dicht gemaakt. Hierdoor is luchtverversing niet altijd gegarandeerd en moet je actief gaan ventileren. Dit kan bijvoorbeeld met winddrukgeregelde ventilatieroosters.

De eerste stap

Bedenk tijdens het verduurzamen van je huis dat een goede isolatie een eerste stap is om de rest van de duurzame investeringen optimaal tot hun recht te kunnen laten komen.