De do’s & don’ts in je meterkast

Het hart van je huis

De meterkast is voor de ene persoon abracadabra en voor de ander een perfect rommelhok. Maar bij iedereen is de meterkast het hart van je huis. En daar moet je goed voor zorgen! In dit artikel hebben we een aantal do’s and don’ts op een rij gezet die het makkelijk maken om je meterkast op orde te houden. Dit is belangrijk omdat je meterkast dé plek is waar een onveilige situatie kan ontstaan.

Do’s in je meterkast

  • Werkzaamheden

Laat werkzaamheden aan je meterkast alleen uitvoeren door een (erkend) installateur. Dit geldt ook voor de elektrische installatie in de rest van je woning.

  • Controle

Laat een elektrotechnisch installateur regelmatig (bijvoorbeeld elk jaar) nakijken of je installatie nog voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Je adviseur kan ook een advies geven over hoe vaak dit zou moeten.

  • Ventileren

Goede ventilatie van elke meterkast is belangrijk. Heeft jouw meterkast ook een voorziening voor gas? Dan is ventileren zelfs verplicht. Dit ventileren zorgt ervoor dat bij een eventuele gaslekkage het gas wordt verdund. Op die manier wordt de kans op een explosie bij een gaslekkage zo klein mogelijk gehouden.

  • Twee keer per jaar je aardlekschakelaar testen

De aardlekschakelaar is een extra beveiliging van je installatie. Maar: test minimaal twee keer per jaar of deze nog goed werkt. Meer over het testen van je aardlekschakelaar lees je hier.

  • Rookmelder

Plaats een rookmelder in je meterkast. Mocht er onverhoopt brand ontstaan dan krijg je in elk geval bij rookontwikkeling tijdig een sein. Zorg ook voor een zaklamp in of naast de meterkast, zodat je altijd licht bij de hand hebt als de stroom uitvalt.

 

Dit kun je beter niet doen in de meterkast

  • Opslag

Je meterkast is géén opslagruimte, voorraadkast, schoenenrek, kapstok of plek voor boodschappentassen. Dit is zelfs gevaarlijk. Niet alleen kunnen deze spullen de meterkast en instellingen beschadigen, brand veroorzaken of verergeren maar blokkeren ze ook de ventilatie.

Dubbel gevaarlijk dus! Als je meterkast opgeruimd is kun je ook altijd goed bij de schakelaars mocht er brand ontstaan in huis. Stap 1 is dan namelijk om de elektriciteit uit te schakelen vóórdat je gaat blussen!

  • Zelf knutselen

Eenmaal geïnstalleerd denken veel doe-het-zelvers zelf wel te kunnen sleutelen aan hun meterkast. Vaak is dit geen goed idee. Regelmatig breekt brand uit in een meterkast, als gevolg van overbelasting of kortsluiting. Heel vaak is bij elektriciteitsongevallen de bewoner zelf de schuldige. Door het niet goed installeren van modems, routers, draadloze/bedrade netwerken voor inbraak of brandmelding. De brandgevoeligheid ligt dan meestal aan te dunne bedrading of verkeerd montagemateriaal.

 

Voorkom ongelukken

Onderhoud je je meterkast netjes dan voorkom je ongelukken. Wist je dat 53% van de ongelukken met elektriciteit in huis plaatsvinden bij de meterkast of wasdroger? Met bovenstaande tips kun je er zelf voor zorgen dat je meterkast een veilige plek blijft.