Voorjaar om de hoek: buiten schilderen van start!

Waar moet je op letten bij het buiten schilderen?

 

Het voorjaar komt er weer aan, een goed moment om weer eens naar het buitenschilderwerk van je woning te kijken, controleren en waar nodig aan te pakken. Maar wanneer is het buitenschilderwerk precies aan vervanging toe? En waar moet je op letten als je zelf aan de slag gaat? We zetten het allemaal voor je op een rijtje zodat je dit voorjaar eventueel zelf aan de gang kan.

Controleren
Heeft je woning een gevel op het zuiden en/of het westen? Deze kanten hebben vaak het meeste te lijden door zon en neerslag en verdienen dus een extra scherpe controle als je het buitenschilderwerk gaat beoordelen.

Onderhoud
Het schilderwerk is aan onderhoud toe als:

  • De verf poedert (te testen als je bijvoorbeeld het kozijn schoonmaakt, de kleur van de verf blijft achter op de gebruikte schoonmaakdoek)
  • De verf onvoldoende hecht aan het kozijn
  • De verf barsten tot op de ondergrond van het kozijn heeft

Daarnaast zijn de meest onderhoudsgevoelige plekken van het buitenwerk vaak de delen waarbij de overgang tussen een liggend en staand deel van het houtwerk zit.

Ook de onderkanten van de kozijnen, openstaande houtverbindingen, klemmende ramen/deuren en glasafdichting moeten goed gecontroleerd worden. Als deze plekken in slechte staat zijn is het voor vocht eenvoudiger om het hout binnen te dringen. Dit kan weer zorgen voor bijvoorbeeld houtrot.

Zelf aan de slag?

  1. Denk als eerste aan het houtwerk. Ga goed na of er eventueel kleine naadjes en putjes zijn, krab deze goed schoon en vul deze daarna met speciale houtvuller die geschikt is voor buiten. Is het houtwerk erg beschadigd? Repareer dit dan met houtrotvuller. Dicht eventueel open naden en kieren af met een elastische, overschilderbare kit.
  2. Daarna volgt het goed ontvetten van het oppervlak. Dit is verstandig om te doen omdat de nieuwe verflaag dan veel beter kan hechten. Je kunt licht beschadigde plekken licht opschuren.
  3. Uiteindelijk volgt natuurlijk het schilderen. Heb je kaal hout? Let er dan op dat je er minimaal drie lagen verf op zet. Namelijk een grondverf, voorlak en aflakverf. Zo is het hout optimaal beschermd.

Zelf niet zo handig? Dan kun je natuurlijk altijd een professional inhuren om het werk te laten doen. Kies hierbij voor een betrouwbare vakschilder, zo ben je verzekerd van goed schilderwerk.