Bouwkundige keuring, wat & waarom?

Laat je toekomstige huis keuren en weet waar je aan toe bent

 

Tijdens de zoektocht naar een nieuw huis is het soms lastig beoordelen in welke staat een huis zich nou écht bevindt. Het is daarom mogelijk, en zelfs aan te raden, om tijdens de aankoop van een woning een bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring genoemd) te laten uitvoeren. Zeker als het huis wat ouder is, is een bouwkundige keuring een goede manier om een globaal, eerste overzicht van de staat van een woning te krijgen. Uit de keuring volgt namelijk een uitgebreid bouwkundig rapport. Zo weet je als koper in meteen welke gebreken een woning precies heeft en hoeveel onderhoud er nodig is of gaat zijn. Slechts een derde van de kopers van een bestaande woning laten een bouwtechnische keuring uitvoeren.

Geen vloer of plafond opengebroken

Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijk, bouwkundig inspecteur. Deze heeft geen belang bij een hoge of lage verkoopprijs. De inspecteur beoordeelt het huis en doet dit op basis van wat er met het blote oog te zien is. Er worden dus geen vloeren of plafonds opengebroken.

Bij vermoedens van gebreken kan een adviseur aanraden om een specialistisch bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren naar bepaalde elementen van een woning, zoals de fundering. Een onafhankelijk inspecteur kun je bijvoorbeeld vinden via Vereniging Eigen Huis, een hypotheekverstrekker of speciale vergelijkingssites.

Directe kosten, kosten op termijn en woningverbeteringen

Naast een overzicht van de staat van de woning, is het ook mogelijk om een inzage te krijgen in de kosten die nodig zijn om het huis in goede staat te brengen. Hierbij wordt een verdeling gemaakt in directe kosten, kosten op termijn en ‘extraatjes’ (woningverbeteringen). Tegenwoordig is het ook mogelijk om tijdens de bouwkundige keuring een energiecheck te laten toen. Bij deze check wordt er een overzicht gemaakt van alle mogelijkheden en opties om de woning energiezuiniger te maken. Dit geeft jou als toekomstige gebruiker meteen een goed overzicht waar energiewinst te behalen valt.

Kosten bouwtechnische keuring

De kosten van een bouwtechnische keuring zijn afhankelijk van de grootte van de woning die je laat keuren. Uiteraard geldt, hoe groter de woningen en eventuele bijgebouwen, hoe hoger de rekening. Ga uit van een bedrag rond de € 300,-.

 Eerst een keuring, dan een bod?

Laat je de keuring uitvoeren voordat je een bod gaat uitbrengen? Dan kun je de conclusies en resultaten uit de keuring meenemen in de onderhandelingen over de koopsom. Echter is er in de huidige markt niet altijd de tijd om te wachten op de uitkomsten van de keuring. Een alternatief? Een bieding uitbrengen onder voorbehoud van de uitkomst van de bouwkundige keuring. Dit wil zeggen dat een koopcontract kan worden ontbonden als de herstelkosten van de gebreken hoger uitvallen dan gedacht.

Goed om te weten: in sommige gevallen is het mogelijk om de kosten voor een bouwkundige keuring af te trekken bij je belastingaangifte. Dit is bijvoorbeeld  het geval als de te verwachten noodzakelijke renovatiekosten minstens 10% van de verkoopwaarde bedragen.