Het is weer tijd voor de tuin!

Tips voor tuinonderhoud in het voorjaar

 

Het is weer voorjaar en dat is de tijd dat de tuin weer gaat leven en tot bloei komt. Om je tuin een beetje te helpen in deze periode en om natuurlijk je tuin een beetje op orde te brengen zijn er tal van verschillende taken die je in het voorjaar kan gaan oppakken. Zo kun je uiteindelijk tot het einde van het jaar optimaal genieten van je tuin en het buiten zijn. We geven je in dit artikel een aantal tips om de komende tijd zelf lekker aan de slag te gaan in de buitenlucht.

  1. Voor je enthousiast begint is het altijd goed om even terug te blikken op het jaar ervoor. Wat ging er dat jaar goed in de tuin en wat eigenlijk niet? Waren er planten of bloemen waar je tevreden over was? Probeer voor jezelf na te gaan wat je het komende jaar ook weer zo zou aanpakken en wat je dit jaar anders wil gaan proberen. Zo weet je uiteindelijk beter wat je dit jaar wel en niet gaat oppakken in de tuin.
  2. Maak een plan voor de bemesting van je tuin. Een mooie tuin begint natuurlijk bij een gezonde grond. Probeer niet elk jaar je tuin helemaal om te spitten want zo kun je een goede bodemstructuur en het bodemleven verstoren. Na de winter heeft een tuin vooral behoefte aan voeding in de vorm van bemesting, zo kunnen de planten weer op krachten komen. Let er wel op dat je de bodem bemest en niet de planten zelf en kies voor een voeding van organisch materiaal.
  3. Heb je een loze plek in de tuin? Maak dan ruimte voor een composthoop. Zo kun je je tuin als het ware hergebruiken. Je hebt minder tuinafval, gratis voeding en het reguleert de waterhuishouding.
  4. Een mooi gazon? Probeer het gazon elke winter te bekalken. Heb je een ouder gazon? Probeer dan om twee keer per jaar het gazon door middel van verticuteren uit te kammen. Dit kan bijvoorbeeld met een verticuteerhark. Op deze manier kan de grasmat weer meer licht, lucht en ruimte krijgen om voedingsstoffen op te nemen. Verticuteren werkt het beste op een korte en lichtvochtige grasmat. Ontstaan er kale plekken? Zaai hier dan extra bij
  5. Op tegels, schuttingen of tuinmeubilair op vochtige, schaduwrijke plekken ontstaat vaak groene aanslag. Gebruik schoonmaakazijn (eventueel gemengd et soda). Laat dit mengsel goed inwerken en het liefst aanbrengen op een zonnige dag. Na een paar dagen zal de aanslag minder worden. Daarnaast kun je alg en mos proberen te verwijderen met Biotex. In Biotex zitten enzymen die alg en mos wegvreten. Het gebruik van chloorwater kan schadelijk zijn voor omliggende planten en gras rondom de verharding, dit is dus af te raden om groene aanslag mee te verwijderen.
  6. Meer vogels in de tuin? Plant struiken met besjes of andere zaaddragende planten. Zorg daarnaast voor genoeg beschutting door te werken met hoogteverschillen in de tuin. En zorg voor een mogelijkheid tot het nemen van een bad. Kies voor een vogelbadje of andere waterornamenten in de tuin.
  7. Last van onkruid? Start snel met het wieden van het onkruid, zo ben je de verspreiding van het onkruid voor. onkruid met wortel en al weg te halen. Toch bestrijdingsmiddel gebruiken? Let er dan op dat het een biologisch middel is. Als het onkruid weg is, plant er dan iets nieuws. Op die manier voorkom je dat er opnieuw onkruid gaat groeien.
  8. Haal dood hout en zijtakken weg van de vaste planten in je tuin. Wanneer je de planten goed terugsnoeit zal dit namelijk ook bijdragen aan een mooier en meer vertakte groei.