Waar op te letten bij woningonderhoud

Belangrijke onderdelen om zelf mee aan de slag te gaan

 

Het hele jaar door wordt een huis aangetast door het weer, ouderdom of algemene slijtage. Hierdoor neemt langzaamaan de functionaliteit van het huis af. Het is daarom van belang om je woning goed te blijven onderhouden Want niet alleen is het onderhouden van je woning nuttig voor de waarde van je huis en geeft het meer comfort. Het is ook wettelijk verplicht voor alle woningeigenaren. Er zijn veel verschillende onderdelen van een huis waar je onderhoud aan kan plegen en we lichten in dit artikel een paar belangrijke onderdelen uit waar je zelf mee aan de slag kan of een professional voor ik kan schakelen.

Veel personen voeren pas onderhoud uit wanneer het nodig is. Er is bijvoorbeeld schade aan de woning en dit wordt dan zo snel mogelijk hersteld. Het nadeel hiervan is dat het veel kosten met zich mee kan brengen en een origineel onderdeel nooit meer zal worden als het oude. Beter is het om meer planmatig aan de slag te gaan met onderhoud. Ga in je woning op zoek naar de eerste signalen van defecten om zo latere meer ernstige schade te voorkomen. Probeer daarnaast een planning voor jezelf te maken waarin je per seizoen bepaalde onderhoudsklussen gaat uitvoeren. Zo blijft je woning het hele jaar door actief onderhouden.

CV ketel
Het onderhouden van de CV ketel is van belang en kun je laten uitvoeren door een professional. Om zo lang en optimaal mogelijk van je CV ketel gebruik te kunnen maken is het verstandig om een keer per jaar de installateur langs te laten komen voor een check. Er kunnen namelijk onderdelen verroesten of slijten dus is het belangrijk om hier op tijd bij te zijn.

Schilderwerk
Geregeld schoonmaken van de kozijnen zal bijdragen aan een langere levensduur. Hierdoor kan vuil zich minder snel in voegen of andere kieren gaan nestelen. Maak daarnaast eens per jaar een rondje langs de kozijnen en check nauwkeurig de status. Kijk goed of je scheuren, barsten of andere beschadigingen ziet. Let daarbij ook of er geen sprake is van verpoedering of slechte hechting is van de verf. Ook dit kan later voor meer schade zorgen zoals bijvoorbeeld houtrot. Mocht je weinig ervaring hebben in schilderwerk, schakel dan een vakschilder in. Gemiddeld gaat het schilderwerk van buitenkozijnen zo’n vijf jaar mee.

Gevel
Het goed onderhouden van de gevel is belangrijk omdat dit het ‘schild’ van de woning is maar vaak ook de eerste aanblik en een bepalende uitstraling van de woning. Probeer dan ook jaarlijks de gevel te inspecteren. Let hierbij goed op de voegen, mosvorming, vochtdoorslag of scheuren. Dit kan allemaal bijdragen aan ernstige schades zoals lekkages. Reinig de gevel een keer in de drie jaar grondig om te voorkomen dat er vuil in de voegen blijft staan en daardoor brokkelig worden. Toch last van bijvoorbeeld brokkelige voegen? Laat er een professional naar kijken of de voegen eventueel opnieuw gevoegd moeten worden.

Ventilatiesysteem
Een goedwerkend ventilatiesysteem is van belang om een gezonde leefomgeving te behouden. Controleer daarom om het jaar de motor van het systeem en probeer elke vier jaar onderhoud te plegen door onderhoudsspecialist. Eigen onderhoud kan in de vorm van het regelmatig schoonmaken van de ventilatieroosters.

Dakgoten
Probeer jaarlijks de goten goed schoon te maken. Als bladeren lang blijven liggen kunnen ze gaan rotten en kunnen er zo zuren ontstaan. Dit is vooral vervelend bij zinken goten want door dit zuur wordt het zink aangetast. Maar zinken dakgoten dan ook altijd voor de winter schoon.