Waterzijdig inregelen: wat is het en waarom?

Meer wooncomfort, lager energieverbruik

 

Duurt het in jouw woning lang, voordat je hele huis verwarmd is? Of wordt de ene kamer flink warm en de andere ruimte nauwelijks? Kun je een van deze vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan bestaat de kans dat de verschillende verwarmingselementen in jouw woning, zoals radiatoren of de vloerverwarming, niet goed op elkaar afgestemd zijn. Dit kun je oplossen door waterzijdig inregelen. Met waterzijdig inregelen valt veel te winnen. Zowel in comfort, als in een lager energieverbruik.

Waterzijdig inregelen: wat is het?

Stroomt het door de CV-ketel verwarmde water te snel door je radiatoren, dan krijgen deze te weinig tijd om warmte aan je woning af te geven. Je CV-ketel gaat dan meer water verwarmen, om je woning alsnog warm te krijgen. Dat is inefficiënt. Stroomt het water juist te langzaam door jouw radiatoren, dan moet de ketel langer stroken om je woning warm te krijgen. Ook dat is niet optimaal.

In beiden gevallen kan waterzijdig inregelen ervoor zorgen dat de radiatoren beter op elkaar afgestemd zijn. Bij waterzijdig inregelen stelt een specialist de radiatoren zo af, dat er altijd de juiste hoeveelheid water door stroomt.

Heeft jouw woning zowel vloerverwarming als radiatoren? Ook dan moet de watertemperatuur in het leidingstelsel goed op elkaar afgestemd worden. Nadat dit is gedaan, stroomt er door alle radiatoren precies juist de hoeveelheid warm water om de ruimtes in je woning optimaal te verwarmen.

Waterzijdige inregelen is niet langer de standaard

Vroeger was het niet ongewoon dat installateurs bij het installeren van een nieuwe ketel de verwarmingselementen in een woning waterzijdig inregelden. Tegenwoordig wordt dit, in verband met de extra uren die hiervoor nodig zijn en het prijskaartje dat hier dus aanhangt, niet meer standaard meegenomen. Vermoedelijk uit angst om als ‘duur’ gezien te worden, want waterzijdig inregelen kost tijd en dus geld. Toch is het de investering zeker waard. Met een goed ingeregelde cv-installatie bespaar je al snel €100 per jaar.

Merk je dat in jouw woning het op sommige plekken warmer is dan op andere? Maak dan werk van waterzijdig inregelen!