Voedselverspilling is slecht voor het milieu en je portemonnee

Kleine, simpele dingen om zelf bij te dragen

 

Eigenlijk weten we allemaal wel dat het zonde is om eten en drinken onnodig weg te gooien. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook de portemonnee. Soms onderschat je misschien de hoeveelheid van het voedsel dat je weggooit omdat het maar om kleine beetjes gaat. Maar wanneer we alles bij elkaar optellen gaat het gemiddeld om ruim 34 kilo weggegooid goed voedsel per jaar per persoon. Wanneer we alle huishoudens optellen komen we dan ongeveer uit op 590 miljoen kilo voedsel. Waarom precies is voedselverspilling slecht voor het milieu? En wat zijn kleine dingen die je zelf kan doen om bij te dragen aan minder verspilling maar misschien wel eens vergeet? We zetten alles voor je op een rijtje.

Waarom is voedselverspilling slecht voor het milieu? Ten eerste gaan natuurlijk alle grondstoffen en energie die nodig waren om het eten te telen, vervoeren, verpakken, koelen etc. verloren zodra we het goede voedsel weggooien. De energie die daarvoor nodig was, komt vooral van fossiele brandstoffen die klimaatverandering veroorzaken. Daarnaast vergroot het onnodig weggooien van eten de afvalberg. De gevolgen voor het milieu hiervan zijn afhankelijk van de verwerking van het afval. Een deel gaat namelijk bij het groente- fruit- en tuinafval en wordt compost (voor bijvoorbeeld landbouw). Omdat niet iedereen zijn afval scheidt zal een deel van het weggooide eten belanden bij het huishoudelijk restaval. Hier zal het worden verbrand in de afvalenergiecentrales.

Wat kun je zelf doen om bij te dragen aan minder voedselverspilling?

  • TGT en THT
    Er is soms wat verwarring wanneer het gaat om houdbaarheidsdata op producten. Er zijn namelijk twee soorten: TGT en THT. De TGT-datum betekent ‘te gebruiken tot’. Dit staat op producten die kort houdbaar zijn (vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden). Hierbij gaat het echt om een uiterste consumptiedatum. De THT-datum betekent ‘ten minste houdbaar tot’. Dit staat voornamelijk op producten zoals rijst en conserven. Het product is tot ten minste de aangegeven datum van goede kwaliteit. Maar na die datum is het product vaak ook nog goed. Om te checken of een product nog goed is na de THT kun je heel eenvoudig gebruik maken van je zintuigen. Kijk, ruik en proef en maak dan de keuze of het nog eetbaar is.
  • Bewaar groente/fruit op de juiste plek
    Je kunt tropisch fruit, tomaten, paprika, en aubergine het beste bewaren buiten de koelkast, anders treedt na enige dagen koudebederf op. Heb je er een deel van afgesneden? Dan bewaar je de rest nog een dag in de koelkast. Een schaal met fruit of tomaten? Zet deze dan nooit in direct zonlicht. Sommige verse producten moet je buiten de koelkast, maar wel op een koele donkere plek, bewaren zoals een goed geventileerde opbergruimte. Dit geldt bijvoorbeeld voor aardappelen, knolgroenten (koolraap, knolselderij) en kolen (witte- en rodekool). Leg ook deze etenswaren wel in de koelkast als ze eenmaal zijn aangesneden.
  • Bewaar restjes en aangebroken producten in de koelkast
    Kliekjes kun je gemiddeld 2 dagen in de koelkast bewaren. Producten waarbij op de verpakking staat ‘na openen koel bewaren’ kun je na openen nog enkele dagen in de koelkast bewaren, mits je de verpakking goed afsluit of een bewaarbakje gebruikt. Hierdoor kan er geen lucht bij komen en zal het minder snel gaan bederven.

Hulp nodig?

Blijft het toch nog steeds moeilijk om alles op tijd op te eten? Dan is er nu de Verspillingsvrije coach van Milieu Centraal. Deze app helpt je door het geven van slimme tips, maar ook inspiratie en leuke challenges. Op deze manier wordt het steeds eenvoudiger om minder eten en drinken weg te gooien. Daarnaast kun je ook nog meten wat je weggooit en worden de tips nóg beter aangepast op jouw patroon. Je kunt de coach downloaden in Google Play of Appstore.