Wat te doen bij vocht in huis?

Oorzaken en oplossingen

 

We weten allemaal dat vocht en schimmel op den duur schadelijk kunnen zijn voor je woning maar ook voor je eigen gezondheid. Maar hoe herken je een woning of ruimte die te vochtig is? Wat kun je zelf doen aan een te vochtig huis en wat zijn goede oplossingen tegen schimmel in je huis? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje om vocht en schimmel te voorkomen.

Wanneer is er een vochtprobleem?

  • Er hangt een muffe en/of bedompte geur in de ruimte of woning
  • Wanneer je was in de ruimte laat drogen duurt dit langer dan in een andere ruimte
  • De muren van de ruimte hebben last van loslatend behang of stucwerk
  • Je ziet sneller condensvorming op ramen of andere koudere oppervlakten in de ruimte
  • Je energieverbruik is hoger
  • Last van zilvervisjes en/of pissebedden

Wanneer je last hebt van een of meerdere problemen uit bovenstaande opsomming is dat erg vervelend. Maar wat is nou precies de oorzaak dat een woning of ruimte vochtiger is dan een andere?

  1. Er kan sprake zijn van optrekkend vocht. Dit komt vaak via de fundering, kruipruimte en/of (spouw-)muren binnen. Via de wanden en de spouw trekt het vocht naar boven. Boven de plinten zijn de vochtplekken vaak het beste zichtbaar. Dit optrekkende vocht wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoge waterstand en de zuigende werking van het opgaande (verticale) metselwerk
  2. Wanneer er warme lucht langs een koude muur of vloer beweegt ontstaat er vaak druppels op het koude oppervlak. Op plaatsen in de ruimte of woning waarbij er een directe verbinding is tussen kou van buiten en de binnenzijde van je huis kan dit soort condensvorming ontstaan. Een voorbeeld hiervan zijn metalen kozijnen, betonnen draagconstructies of vervuiling in de spouwmuur. Dit worden ook wel ‘koudebruggen’ genoemd.
  3. De mens is natuurlijk een grote veroorzaker want wanneer we douchen of wassen ontstaat er condens. Wanneer er geen goede ventilatiemogelijkheden zijn in de ruimte waar de activiteiten plaats vinden kan dit voor vochtproblemen zorgen.
  4. Daarnaast is het mogelijk dat door een lekkage vocht in huis ontstaat. De lekkage zelf wordt meestal redelijk snel gezien en kunnen vaak het gevolg zijn van een bouwfout of veroudering van het huis. Waterleidingen of afvoeren kunnen naar loop van tijd ouderdomsklachten geven en mogelijk meer gaan lekken. Dit kan weer zorgen voor extra vocht in huis.

Wat kan ik zelf doen aan een te vochtig huis?

  • Probeer je woning altijd goed te luchten en ventileren
  • Meer mensen over de vloer gehad of in een bepaalde ruimte? Ventileer dan extra
  • Probeer de vochtproductie in huis te verminderen. Wanneer het weer het toe laat, hang dan bijvoorbeeld de was buiten
  • Is het winter? Zet de kamerthermostaat niet onder de 15 graden
  • Probeer je woning goed te isoleren. Want hoe warmer de woning, hoe minder kans er is op condensatie
  • Ga goed na of er ergens ruimtes zijn waar koude lucht gemakkelijk kan binnen stromen. Denk bijvoorbeeld aan de meterkast of keukenafvoer
  • Druk aan het koken? Vergeet niet de afzuigkap aan te zetten. Naast luchtjes voert dit ook alle condens af die ontstaat tijdens het verhitten van voedsel
  • Heb je een mechanisch ventilatiesysteem? Probeer deze nooit helemaal uit te zetten. En zet bijvoorbeeld tijdens het douchen en een half uur daarna het systeem op een hogere stand

Last van schimmel?

Zwarte puntjes op de muren of het plafond op de voegen? Muffe lucht? Grote kans dat je te maken hebt met schimmel. Dit ontstaat vaak in te vochtige ruimtes. De beste manier is natuurlijk om het te proberen te voorkomen door goede ventilatie en je huis schoon en droog te houden. Wat kun je doen wanneer de schimmel toch heeft toegeslagen?

  • Gebruik een schimmelreiniger om de schimmel te doden. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing! Ook is niet elk oppervlak te behandelen met deze chemicaliën. Liever niet aan de slag met een chemische reiniger? Maak dan een mengsel van water en soda en ga aan de slag met een goede borstel.
  • Spoel daarna het oppervlak af met wat water of neem af met een vochtige doek.
  • Probeer daarna de ruimte altijd goed te ventileren na je aan de slag bent geweest met reiniger of het sodamengsel. Niet alleen goed om de ruimte te laten drogen maar is de chemische lucht ongezond.