Verbouwen? Vergeet niet goede afspraken te maken!

Maak een contract en kom niet voor verrassingen te staan

 

Wanneer je gaat verbouwen komt er vaak een hoop op je af en is het soms moeilijk om het overzicht te bewaren. Je krijgt te maken met aannemers en andere uitvoerenden. Belangrijk is om, wanneer je weinig ervaring hebt met verbouwen of klussen, afspraken goed vast te leggen. Maar waar moet je allemaal op letten in zo’n verbouwingsovereenkomst?

 

1. Probeer de werkzaamheden zo specifiek mogelijk te omschrijven

Wellicht een open deur, maar het is écht heel belangrijk om op papier vast te leggen welke werkzaamheden de aannemer wel (en niet) gaat uitvoeren. Maak daarbij ook concreet welke materialen gebruikt moeten worden. Bedenk goed dat hoe specifieker de taakomschrijving, hoe minder kans op discussie in een later stadium. Het komt namelijk wel eens voor, dat een aannemer voor een goedkoper materiaal kiest, wanneer er niets is vastgelegd.

 

2. Maak afspraken over hoe lang de verbouwing gaat duren

Het is voor alle betrokken goed om te weten wanneer er gestart wordt met de verbouwing en wat de uiteindelijke opleverdatum wordt. Soms is het lastig om hierover afspraken te maken. Een verbouwing komt nog wel eens stil te liggen door bijvoorbeeld de levertijd van bepaalde materialen. Alternatief is daarom om het aantal werkbare dagen waarbinnen de verbouwing moet worden opgeleverd, vast te leggen. Eventueel kun je afspraken maken over een schadevergoeding, voor elke dag dat de aannemer te laat oplevert

 

3. Leg vast wat en wanneer je betaalt

Werkt een aannemer met een uurtarief, open begroting of richtprijs? Dan is het moeilijk vooraf inschatten wat je voor de verbouwing moet betalen. Wil je meer zekerheid? Spreek dan van te voren een vaste prijs af met de aannemer.

Het is ook belangrijk om vast te leggen wanneer je betaalt. Is de verbouwing kleinschaliger, dan is het vaak mogelijk om in één keer achteraf te betalen. Bij een grote verbouwing is het vaak gebruikelijk om in termijnen te betalen. Let hierbij op dat de betalingen gelijk lopen met de vorderingen van het werk. Vooruit betalen kan voor jou nadelig uitpakken: gaat de aannemer tijdens het verbouwen failliet, dan is de kans groot dat je je geld kwijt bent.

 

4. Maak duidelijke afspraken over garantie

Leg goed vast tot welke periode een aannemer aansprakelijk is voor gebreken. Vaak heeft een aannemer dit al vastgelegd in zijn algemene voorwaarden. Graag weten wat je zelf kan doen? Lees ons tips in het artikel over gebreken na oplevering 

 

5. Neem ontbindende voorwaarden op

Soms zijn nog niet alle zaken rond wanneer je met een aannemer een contract vastlegt. Zo is misschien de financiering nog niet helemaal zeker of moet je nog wachten op een bepaalde vergunning. Het is dan ook verstandig om dit soort situaties te laten opnemen als ontbindende voorwaarden.

 

6. Leg vast wat te doen bij een faillissement

Er is een kans dat een aannemer tijdens de verbouwing failliet gaat. Het werk wat niet is afgerond zal door een nieuwe aannemer moeten worden opgepakt en de kans is groot dat dit vaal veel duurder uitvalt. Bescherm jezelf tegen deze kans door een aannemer te kiezen die is aangesloten bij Bouwgarant of Woningborg en spreek af dat je een verbouwgarantie ontvangt.