Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Dit zijn de regels en mogelijkheden

 

Spouwmuurisolatie, het glas in je woning vervangen of je dak isoleren; voor al deze energiebesparende maatregelen kun je op dit moment subsidie aanvragen. De overheid heeft een subsidiepot van 84 miljoen euro beschikbaar gesteld voor iedereen die zijn of haar woning beter wil isoleren. Als woningeigenaar kun je 20 procent van de gemaakte kosten terugkrijgen, tot maximaal € 10.000. Hoe zit het precies?

Warmte die je huis verlaat via het dak of kou die naar binnen komt door de ramen? Dat is zonde! Naast dat een goed geïsoleerde woning zorgt voor meer wooncomfort, lagere energiekosten en een hogere woningwaarde, is het beter voor het klimaat. Reden voor de overheid om (opnieuw) met subsidie te komen.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Wie twee van de volgende vijf energiebesparende maatregelen neemt, kan – indien aan de voorwaarde voldaan wordt – rekenen op subsidie:

  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • Gevelisolatie (binnen of buiten)
  • Plaatsen van HR++ glas of triple glas

Voorwaarden voor aanvraag subsidie

Je kunt alleen subsidie aanvragen als je tenminste twee van bovenstaande maatregelen hebt laten doorvoeren en wanneer je eigenaar van de woning bent én er zelf woont. Andere voorwaarden waar je rekening mee moet houden zijn:

  • Zelf aan de slag? Nee. Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een bedrijf en niet voor maatregelen die je zelf uitvoert. De werkzaamheden moeten uitgevoerd worden door bouwbedrijven die bij de KvK staan ingeschreven.
  • De subsidie geldt alleen voor energiebesparende maatregelen bij bestaande bouw. Kortom, voor aan- of nieuwbouw aan je woning ontvang je geen subsidie.
  • Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn.
  • Je kunt per woning maar één keer aanspraak maken op deze subsidie. Wil je meer dan twee isolatiemaatregelen nemen? Vraag dan in één keer voor alle maatregelen tegelijk subsidie aan. Heb jij of een vorige eigenaar al een keer een subsidie voor deze woning aangevraagd, dan kun je geen subsidie meer krijgen.
  • Je kunt alleen subsidie aanvragen voor maatregelen die op of na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd.

Voor een compleet overzicht van alle voorwaarden en de details, verwijzen we je naar de website van de overheid.

Extra maatregelen: slim thermostaat of isolerende buitendeur

Wie twee of meer grote energiebesparende maatregelen laat doorvoeren, kan daarnaast subsidie krijgen voor verschillende aanvullende maatregelen, zoals een isolerende buitendeur, het waterzijdig inregelen van de verwarmingssysteem en voor een slim thermostaat of een energieverbruiksmanager.

Inzicht in energiebesparende isolatiemaatregelen

Twijfel je of isoleren in jouw geval zinvol is? Of zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar je moet beginnen als het op isoleren aan komt? Vraag dan advies! Een maatwerkadviesrapport laat zien welke maatregelen je kunt nemen om de energieprestatie van je woning te verbeteren. Laat je uiteindelijk 2 maatregelen uitvoeren, dan kun je voor het maatwerkadvies van een Energieprestatie-adviseur (EPA) € 150 subsidie krijgen. Let wel op: om gebruik te kunnen maken van deze subsidie, moet het advies opgesteld zijn doorleen bedrijf dat gecertificeerd is volgens de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500, deel 02.