Grote schoonmaak? Vergeet je schuur niet!

Tips voor een opgeruimde schuur

 

De schuur is voor sommigen van ons de plek om spullen in op te slaan maar waar je verder niet dagelijks of wekelijks gebruik van maakt. Gereedschap, hout, tuinset, bouwmaterialen, een extra koelkast en misschien ook nog een fiets of ander vervoersmiddel hebben vaak allemaal een plekje in de schuur. Het kan zijn dat er zo een onoverzichtelijke en volle ruimte ontstaat. Misschien vind je het moeilijk om de schuur netjes te houden? Opruimen en netjes bijhouden is dan de manier om de schuur optimaal te benutten.

 1. Probeer niet alles te bewaren
  Wanneer je de schuur gaat opruimen kom je misschien oude spullen tegen die je ooit dacht misschien nog nodig te hebben. Om een goed overzicht te krijgen over wat je de afgelopen tijd allemaal hebt verzameld is het verstandig om alles uit je schuur te halen en kritisch te kijken naar wat je écht moet bewaren. Onnodige spullen gooi je weg en spullen die je bewaart kun je even schoonmaken, ook dat draagt bij aan een opgeruimde schuur.
 2. Kasten en opbergruimtes
  Probeer goede kasten of opbergruimtes in je schuur te zetten. Misschien is je schuur niet groot genoeg voor een hele kast. Ga dan op zoek naar kleinere opbergmogelijkheden. Door alles in kasten of kisten te bewaren zorg je ervoor dat spullen niet gaan rondslingeren.
 3. Probeer te clusteren
  Let er ook op dat je een kast logisch in gaat delen en leg spullen die bij elkaar horen of met elkaar te maken hebben bij elkaar. Gebruik labels als je dozen of bakken gebruikt. Zo zie je in een overzicht welke spullen waar liggen.
 4. Niet alles hoeft op de grond
  Probeer gebruik te maken van de ruimte die je hebt. Dit kan betekenen dat je dingen aan de muur of plafond moet hangen. Hang planken aan de muur en kijk wat voor constructies er nog meer mogelijk zijn wanneer je de hoogte in wil.
 5. Wat bewaar je wel en niet in de schuur
  Bedenk goed dat de schuur mindere ventilatie en isolatie kan hebben en dus niet altijd de ideale omstandigheden zijn om spullen te bewaren. Bewaar vochtgevoelige spullen zoals papier, etenswaren en kleding liever niet in de schuur. Spullen die je wel kan bewaren in de schuur zijn natuurlijk fietsen, gereedschap en verf. Ook buitenkussens kun je in de schuur bewaren maar kun je in de winter beter naar zolder verplaatsen door het hogere vochtgehalte in de wintermaanden.