’s Nachts uw smartphone opladen: wel of niet verstandig?

 

Het komt u vast bekend voor. Overdag gebruikt u uw smartphone of tablet en ’s nachts gaat deze aan de lader. Zo is deze de volgende dag weer helemaal klaar voor gebruik. Wel zo gemakkelijk! Maar is dit ook wel zo verstandig? Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt in de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden voor de gevaren dat dit met zich mee kan brengen.

De helft van de woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. Met name het aan laten staan van apparaten en het opladen ervan zorgen voor een verhoogt risico op brand. Wanneer u ’s nachts apparaten onnodig aan laat staan of uw smartphone of tablet oplaadt merkt u het niet als dit mis gaat. Er kan bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan, waardoor brand kan uitbreken.

 

Elektrische apparaten opladen

Als u ’s nachts elektrische apparaten oplaadt liggen deze meestal veel langer aan de stroom dan nodig is. Het is beter om de apparaten na volladen meteen weer uit het stopcontact te halen. Dit voorkomt sluipverbruik, dat goed is voor uw portemonnee, maar bovendien ook de kans op dat het mis gaat. Elektriciteit die zijn eigen weg gaat zoeken met vaak kortsluiting als gevolg.

 

Gebruik een originele oplader

Bij het opladen van uw elektrische apparatuur kunt u het beste de originele oplader van het apparaat gebruiken. Een alternatieve (goedkope) oplader kan namelijk sneller problemen geven. Daarbij heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit vorig jaar nog de verkoop van 24 soorten opladers verboden, vanwege het brandgevaar. U kunt daarom beter op safe spelen en de originele oplader gebruiken die bij het apparaat is meegeleverd.

Contactdozen

Voor het opladen van bijvoorbeeld uw smartphone of tablet is niet alleen de oplader van belang. Ook de contactdoos waar de stekker in gaat moet in orde zijn. Busch-Jaeger biedt USB-contactdozen met randaarde. Hiermee kunt u twee apparaten tegelijkertijd opladen, op een veilige manier. Naast veilig zijn de USB-contactdozen ook nog eens extra zuinig. Het stroomverbruik is lager dan 0,1 watt en kost daarmee slechts zo’n 20 cent per jaar!