Nieuwbouwwoning? Houd rekening met de elektra!

 

Ga je een nieuwbouwwoning kopen? Een spannende en vooral leuke stap, maar voordat je trotse eigenaar bent moet er het één en ander gebeuren. De grond gereed maken, fundering leggen, het huis bouwen en wat dacht je van de elektra? Hoe eerder je hier over nadenkt, hoe beter. Achteraf de elektra aanpassen is vaak een stuk duurder dan de elektra meteen volgens je woonwensen aan laten leggen.

Aandachtspunten elektra

Op het moment dat je in een nieuwbouwproject zit, is dat het perfecte moment om goed na te denken over de elektra. Ieder heeft zijn eigen wensen en een standaard installatie wijkt daar op verschillende punten meestal vanaf. Aandachtspunten om bij stil te staan zijn:

  • Lichtpunten
  • Extra stopcontacten
  • Internetaansluitingen

Lichtpunten

Goede verlichting is bepalend voor de sfeer in huis. Denk daarom tijdig na over waar je welke lampen in welke ruimte wilt hebben én hoe deze met elkaar samenhangen. Met behulp van een lichtplan kun je makkelijker de aansluitpunten bepalen en er voor zorgen dat dit in de bouwtekening van jouw woning wordt opgenomen.

Extra stopcontacten

Houd je van koken en heb je veel keukenapparatuur? Extra stopcontacten in de keuken zijn dan aan te bevelen. Of houd je meer van gadgets en is de woonkamer meer jouw plek? Wat je voorkeuren ook zijn, het is aan te raden hier tijdig actie op te ondernemen. Stopcontacten later aan laten brengen brengt een hoop rompslomp met zich mee door hak- en breekwerk dat gedaan moet worden. De afwerking is bovendien minder netjes en de kosten zijn hoger.

Internetaansluitingen

Het gebruik van internet is zo vanzelfsprekend geworden dat je er wellicht niet direct aan denkt om hier goede aansluitingen voor te regelen. Maak je vooral beneden gebruik van het internet of is dit ook boven in huis gewenst? Meerdere aansluitingen zijn dan bijvoorbeeld mogelijk, zeker als je de aansluitingen in het bouwproces van je huis al laat aanleggen.

Laat je adviseren over de elektra

Op welke plekken je in huis elektra-aansluitingen nodig hebt kan moeilijk in te schatten zijn. Laat je daarom adviseren door een elektrabedrijf. Aan de hand van de bouwtekeningen van je woning en jouw wensen en voorkeuren kunnen alle elektra-aansluitingen inzichtelijk worden gemaakt. Zo ben je goed voorbereid, wat je woonplezier uiteindelijk ten goede komt!