Kozijnen vervangen? Bespaar energie.

Maak gebruik van isolerende kozijnen.

 

Ben jij al bezig met het duurzamer maken van jouw woning? Als het aankomt op duurzaamheid en energie besparen, zijn kozijnen waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch valt er met kozijnen veel te winnen als het op woningisolatie aankomt. Dus zijn jouw kozijnen aan vervanging toe? Kies dan meteen voor kozijnen die goed isoleren.

  • Overweeg triple glas
   Triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft in je woning en je energierekening gaat omlaag. Kies hierbij voor triple glas met een U-waarde van 1,3 of lager. Dit zorgt ervoor dat er geen condensvorming op het kozijn ontstaat.

 

 • Vraag om dubbele kierdichting en meerpuntssluiting
  Ga voor dubbele kierdichting en meerpuntssluiting bij ramen die open kunnen. Kieren zorgen voor tocht. Met dubbele kierdichting en een sluiting op meerdere punten heb je daar veel minder last van. Dit werkt beter dan simpele tochtstrips!

 

 

 • Voorkom naden & kieren
  Zorg voor een goede afwerking van de naden en kieren tussen muur en kozijn. Naden en kieren zorgen namelijk voor warmteverlies.

 

 

 • Vergeet de ventilatie niet
  Onderdeel van goede huisisolatie is ventilatie. Door het plaatsen van ventilatieroosters in het raam of kozijn zorg je ervoor dat er ook bij goede isolatie genoeg verse lucht de woning binnen komt. Naast ventilatieroosters is het ook mogelijk om te kiezen voor een zogenaamde ventilatie-unit. Deze installatie wint warmte terug en is vooral handig tijdens de wintermaanden wanneer er meer gestookt wordt. Het apparaat zorgt voor toevoer van verse lucht en daarnaast de afvoer van ā€˜gebruikteā€™ lucht.

 

 

 • Overweeg montagekozijnen
  Veel oude kozijnen zijn ingemetseld in de muur. Dit zorgt ervoor dat een kozijn moeilijk te verwijderen of te verplaatsen is. Daarom wordt er tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van een zogenaamd montagekozijn. Deze worden kant-en-klaar met glas geleverd en worden vastgemaakt aan een frame in de muur; een zogenaamd stelkozijn. Op deze manier is een montagekozijn veel eenvoudig te demonteren of te repareren.

 

 

 • Vergeet het onderhoud niet
  Net zoals bij veel onderdelen van het huis is het ook bij kozijnen van groot belang dat ze goed worden onderhouden. Hierdoor heb je er langer plezier van en blijft koude lucht beter buiten.