Inzicht in uw energieverbruik met een energieverbruiksmanager

 

Steeds meer Nederlandse woningen zijn voorzien van een slimme meter. Voordeel voor u als consument is dat deze slimme meter u de mogelijkheid biedt om een energieverbruiksmanager aan te sluiten. Een energieverbruiksmanager geeft u inzicht in energieverbruik. De verbruiksmanagers zijn er in alle soorten en maten. U kunt kiezen voor een kastje dat u in huis plaatst of voor een digitale variant, via een app of online pagina.

 

Hoe wordt de informatie verzameld?

Kiest u voor een kastje in huis om uw energieverbruik te monitoren, dan kunt u deze aansluiten op de P1-poort van de slimme meter. Alle andere energieverbruiksmanagers werken via internet. Kiest u voor een digitale energieverbruiksmanager, dan geeft u de gekozen aanbieder toestemming om data uit de slimme meter in te zien.

 

Wat kunt u er mee?

Zoals de naam al doet vermoeden, biedt een energieverbruiksmanager u inzicht in het verbruik van energie in uw woning. Met grafieken en tabellen wordt getoond hoeveel energie u op welk moment verbruikt heeft. Zo kunt u:

  • van dag tot dag uw energiegebruik volgen;
  • snel zien wanneer u veel en weinig energie verbruikt.

De meer uitgebreide energieverbruiksmanagers met vele analyse- en vergelijkingsmogelijkheden bieden u tal van mogelijkheden:

  • uw energieverbruik vergelijken met eerdere periodes of andere huishoudens;
  • doelen instellen, bijvoorbeeld komend jaar 10% minder energie verbruiken;
  • inzicht in de opbrengst van eventuele zonnepanelen;
  • persoonlijke tips krijgen om energie te besparen;
  • het verbruik van afzonderlijke apparaten meten.

Op de website energieverbruiksmanagers.nl van Milieu Centraal vindt u een overzicht van de verschillende energieverbruiksmanagers inclusief uitleg en gebruikerservaringen.