Groen dak: iets voor jou?

Ontdek de voordelen van een groen dak

 

Groene daken raken in Nederland steeds meer in trek. En dat is niet zo gek, want naast dat het er leuk uitziet, heeft het verschillende duurzame voordelen. Groene daken zorgen voor meer biodiversiteit, minder wateroverlast, isoleren je woning en verhogen de levensduur van je dak. In Noorwegen wordt al eeuwen gebruik gemaakt van groene daken. Daken zijn hier bedekt met mos, gras of sedum. In Noorwegen zie je zelfs regelmatig een hele boom op een dak staan.

Extensief of intensief

Er zijn twee soorten groene daken:

  • Een extensief groen dak is een groen dak dat niet belopen worden.
  • Een intensief dak is meer te vergelijken met een tuin en kan wel belopen worden. Voor een intensief dak gelden meer regels, onder andere in verband met de dakbelasting. Hier heb je dan ook een vergunning voor nodig.

De voordelen van een groen dak:

Voor jou persoonlijk

  • Betere isolatie

Een groen dak isoleert. Hierdoor verdwijnt er minder warmte uit je woning en hoef je dus minder te stoken.

  • Een koeler huis

Ook in de zomer ervaar je voordeel van een groen dak. Een groen dak laat minder warmte van buitenaf door, waardoor je meer wooncomfort zult ervaren en airconditioning minder snel nodig is.

  • Hoger rendement van zonnepanelen

Een groen dak is prima te combineren met zonnepanelen. Op een groen dak blijft de tempratuur lager, wat het rendement van je zonnepanelen ten goede komt.

  • Je dak gaat langer mee

De levensduur van jouw dak neemt toe wanneer je voor een groen dak gaat. Een groen dak beschermt je traditionele dakbedekking tegen bijvoorbeeld hagel en uv-straling.

Voor de wereld

  • Minder overstromingen

Heftige hoosbuien komen steeds vaker voor in Nederland. De riolering kan dit niet altijd aan en raakt soms overbelast, waardoor grote plassen ontstaan. Een groen dak houdt regenwater vast waardoor er minder overlast van zo’n heftige regenbui zal zijn.

  • Meer biodiversiteit

De afgelopen decennia is veel natuur verdwenen. Met een groen dak zorg je voor weer een beetje extra natuur. Wanneer in steden veel groene daken worden aangelegd, is de verwachting dat verdwenen diersoorten, zoals vogels en insecten, en plant terugkeren in de stad.

  • Een koelere stad

Op warme zomerdagen ligt de tempratuur in een stad vaak een stuk hoger dan op het platteland. Dit komt doordat gebouwen en wegen warmte absorberen en deze vervolgens afgeven aan hun omgeving. In de stad zijn meer gebouwen en wegen en dus ervaar je dit hier ook eerder. Meer groen zorgt ervoor dat deze warmte beter gereguleerd wordt. Dit zorgt voor een koelere stad.

  • Fijnstof filter

Groen kan fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten tot zuurstof. Over in welke mate een groen dak fijnstof reduceert zijn de meningen verdeelt, maar al helpt het maar een beetje: het is mooi meegenomen.

Subsidie voor jouw groene dak?

Enthousiast geworden? Zoek, wanneer je je gaat oriënteren, ook zeker even uit of jouw gemeente subsidie verleent voor het aanleggen van een groen dak. Vanwege de duurzame voordelen, verstrekken een aantal gemeentes subsidies.