Aardgasvrij wonen in een bestaande woning?

Tips om bij te dragen

 

Op dit moment worden veel Nederlandse woningen nog verwarmd met gas en wordt er gekookt op gas. Dit gaat veranderen. Sinds 1 juli van dit jaar is het officiële gasverbod voor nieuwbouwwoningen van kracht. Alle nieuwe woningen die vanaf deze datum gebouwd worden, worden opgeleverd zonder gasaansluiting. Deze maatregel is getroffen om het gebruik van aardgas terug te dringen en zo klimaatverandering tegen te gaan. Door geen aardgas meer te gebruiken en je woning op een duurzame manier van energie te voorzien, verminder je de uitstoot van CO2.

Naast nieuwbouwwoningen moeten ook bestaande woningen bijdragen aan de vermindering van CO2 uitstoot. En daarom zullen vanaf 2050 alle huizen, nieuwbouw én bestaande huizen, volledig van het aardgas af moeten zijn. Dit is een immense opgave, voornamelijk bij bestaande bouw. Wat kan u zelf al doen om bij te dragen? ABB zette een aantal van de mogelijkheden op een rij.

Goede isolatie

Door je huis goed te isoleren blijft de warmte in de woning beter behouden en hoeft een installatie minder hard te werken. Bij betere isolatie kun je denken aan vloerisolatie, dakisolatie of gevelisolatie maar bijvoorbeeld ook het afdichten van kieren kan al bij dragen aan een beter geïsoleerd huis. Belangrijk detail bij goede isolatie is dat je ook zorgt voor een goed ventilatiesysteem en zo een gezond leefklimaat creëert.

Ga koken op inductie

Wanneer het gas verdwijnt zal er ook op een andere manier gekookt moeten worden. Elektrisch koken en een inductie of keramische kookplaat zijn de meest voorkomende versies. Het grote voordeel van koken via inductie is dat niet de plaat zelf maar de pan verwarmd wordt. Op deze manier ontstaat er weinig tot geen restwarmte die verloren gaat.

Maak gebruik van een warmtepomp

Dit is een duurzaam alternatief voor de cv/gasketel. Een warmtepomp haalt warmte uit een duurzame bron, bijvoorbeeld de lucht of de bodem, en zet deze om in bruikbare warmte voor in de woning. Voor een bestaande woning is een lucht/water warmtepomp de gemakkelijkste oplossing omdat deze buiten op een dak/gevel/tuin geplaatst kan worden. Bij een bodem/water warmtepomp moet een bron in de bodem aangebracht worden dus dit kan bij bestaande woningen soms lastiger realiseerbaar zijn.

Lagetemperatuurverwarming

Door het gebruik van lagetemperatuurverwarming (LTV) wordt je woning constanter verwarmd. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een lagere aanvoertemperatuur van water naar de radiatoren en dit zorgt ervoor dat de verwarmingsinstallatie efficiënter en milieuvriendelijker werkt.

Nul Op de Meter

We spreken van een Nul Op de Meter (NOM)-woning, wanneer de woning net zoveel energie opwekt als dat deze verbruikt. Aardgas speelt hierbij vanzelfsprekend geen rol. Zonnepanelen, een luchtwarmtepomp, een warmte-terugwin-systeem (WTW) en een omvormer die opgewekte energie die niet meteen verbruikt wordt bewaard, zijn voorbeelden van systemen die van je woning een NOM-woning kunnen maken. Met behulp van een Smart Energy Management systeem kunnen de energiestromen in een NOM-woning gemonitord en geoptimaliseerd worden.

 

Meteen aan de slag?

2050 is nog ver weg. Halsoverkop je huis aardgasloos maken hoeft dan ook niet. De verwachting is dat gemeentes met plannen komen die woningeigenaren gaan ondersteunen en aanmoedigen bij het toe werken naar aardgasloze woningen.  Wel is het aan te raden om wanneer bijvoorbeeld je CV-ketel aan vervanging toe is, de richtlijnen van 2050 in gedachten te houden.