Ga de strijd aan met sluipverbruik!

Voorkom sluipverbruik met deze tips

Veel apparaten in huis verbruiken ook energie wanneer ze op stand-by of ‘uit’ staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit noemen we ‘sluipverbruik’. Een espressomachine verbruikt bijvoorbeeld al snel 42 kWh/jaar. Sommige apparaten kunnen niet functioneren zonder stand-by stand, zoals bijvoorbeeld de cv-ketel en een elektronische deurbel. Maar voor veel andere apparaten geldt dat sluipverbruik makkelijk te voorkomen is. Dat scheelt in de kosten én is duurzamer!

Milieu Centraal heeft berekend dat een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar 450kWh kwijt is aan sluipverbruik. Dat komt neer op € 90. Drie kwart van dit sluipverbruik is te vermijden door apparaten daadwerkelijk uit te schakelen. Door hier werk van te maken, kunt u energie en dus geld besparen.

Tips om sluipverbruik te verminderen

  • Veel apparaten hebben zowel een stand-by als een uitknop. Gebruik de uitknop zo veel mogelijk.
  • Gebruikt u een televisie, computer of stereo een tijdje niet? Zorg dan dat u de stekker uit het stopcontact haalt. Dit zijn typische apparaten die stroom verbruiken in de stand-by stand.
  • Heeft u meerdere apparaten bij elkaar staan, zoals bijvoorbeeld en TV met stereo of een computer met printer? Gebruik dan een zogenaamde ‘stand-by killer’. Dit is een stekkerdoos waar meerdere apparaten ook aangesloten kunnen worden en die de stand-by stand van de aangesloten apparaten volledig uitschakelt. Overigens gebruiken de bespaarstekkers zelf ook energie, maar erg weinig. Het vermogen is 0,1 tot 0,3 watt