Energieneutrale woningen: de norm vanaf 2020

 

Ook ABB draagt haar steentje bij

Een woning die geen of zeer lage energiekosten heeft. Dat is een energieneutrale woning. Kenmerk van een energieneutraal huis is dat de energie die verbruikt wordt in balans is met de energie die met de woning wordt opgewekt. Volgens het Nederlands bouwbesluit, moeten alle nieuwe woningen die vanaf 2020 opgeleverd worden, ‘BENG’ zijn. BENG staat voor bijna energieneutraal.

De strengere regelgeving komen voort uit Europees beleid. Het energieverbruik in Europa moet omlaag om de klimaatdoelen (20% duurzame energie, 20% minder CO2-uitstoot, 20% minder
energiegebruik) te behalen. Zo’n 15% van al het energieverbruik in Nederland is woning gerelateerd. Door betere isolatie en zuinige ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen al flink gedaald. Maar het kan nog duurzamer: een woning die niet méér energie verbruikt dan het zelf opwekt. Dat is het doel.

Kenmerken van een energieneutraal huis

  • Zeer goede isolatie van dak, muren, vloer
  • HR++ glas of triple glas
  • Geen of nauwelijks kieren
  • Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning
  • Een verwarmingsinstallatie met een vloerverwarming die op lage temperatuur werkt. Dit buizensysteem krijgt warm water (van minder dan 55 graden) van een warmtepomp of zonneboiler
  • Zonnepanelen om stroom op te wekken voor o.a. de warmtepomp en uw apparaten
  • Meetapparatuur waarmee u kunt zien wat u opwekt en wat u verbruikt.

Bron: milieucentraal.nl

Hoe draagt ABB bij?

ABB gelooft dat alleen slimme energiebesparende oplossingen, gekoppeld aan inzicht en comfort, kunnen leiden tot maximale energie-efficiëntie. Energie-neutrale smart homes zijn de toekomst. Bij zo’n energie-neutrale smart home wordt enerzijds ingezet op minder energieverbruik en het winnen van energie, bijvoorbeeld met een warmtepomp of zonnepanelen. Daarbij zijn comfort en inzicht van groot belang: door uw als bewoner beter inzicht te geven in verbruik, maar ook tools te bieden die er voor zorgen dat u comfortabel en veilig kunt wonen.

Praktijkvoorbeeld: 70 sociale huurwoningen veranderd in energiezuinige woningen.

Om de klimaatdoelen te behalen wordt niet alleen ingezet op energieneutrale nieuwbouwwoningen, maar ook op het verbeteren van bestaande woningbouw.

In opdracht van woningcorporatie Portaal leverde BAM dit voorjaar in Soest 70 nul-op-de-meter-woningen op. De renovatie naar nul-op-de-meter maakt de woningen in Soest gasloos. Voortaan voorzien zonnepanelen, een warmtepomp en een warmte-terug-wininstallatie de woning van warmte en elektra. Met als gevolg dat gedurende een jaar evenveel duurzame energie wordt opgewekt als normaliter wordt verbruikt. Cruciaal onderdeel van de nieuwe energiemodule is de Smart Energy Management-module (SEM) van ABB, die de installaties monitort, gegevens opslaat in de cloud, visualiseert en waar mogelijk aanstuurt.