Kinderveilige stopcontacten in huis: zo doet u dat

Stroom is nuttig, maar ook gevaarlijk.

Wanneer ouders in spé aan de slag gaan met het kinderveilig maken van hun huis, staan stopcontacten vaak ook op de to-do lijst. Terecht, want kleine kinderen vinden stopcontacten, die vaak op een voor hen bereikbare hoogte zitten, ontzettend interessant. Door stopcontacten te beveiligen, voorkom je dat je kind speelgoed, vingertjes of andere dingen in het stopcontact stopt.

Kinderveilige stopcontacten

Wie kinderveilige stopcontacten wil, kan het beste kiezen voor een stopcontact met verhoogde aanraakbeveiliging. Deze stopcontacten worden ook wel ‘kinderveilige wandcontactdozen’ genoemd.

Bij een kinderveilige wandcontactdoos worden de gaten van het stopcontact pas geopend wanneer er op beide ingangen evenveel druk wordt uitgeoefend. Handmatig is dit lastig te doen. Steek je echter een stekker in het stopcontact, dan zal deze werken zoals iedere andere wandcontactdoos. Bij het insteken van een stekker is de druk vanzelf al verdeeld, waardoor dit geen enkele moeite kost.

Kinderveilige wandcontactdozen zijn er in allerlei soorten en maten, bijvoorbeeld van Busch-Jaeger. Alle Busch-Jaeger wandcontactdozen zijn voorzien van het KEMA keurmerk.

Stopcontactbeveiligers

Een tweede optie is om bestaande stopcontacten af te dekken met een stopcontactbeveiliger, ook wel afdekplaatje genoemd. Deze beveiligers plaats je los op je stopcontacten en bestaan ook voor ongeaarde stopcontacten. Een afdekplaatje maakt de gaten van stopcontacten onzichtbaar, waardoor het al minder uitnodigend voor je kind is om er iets in te stoppen.

Nadeel van deze los aan te brengen onderdelen, is dat deze soms door grijpgrage kinderhandjes verwijderd kunnen worden. We adviseren daarom om voor stopcontacten met geïntrigeerde beveiliging te gaan.