Duurzame dinsdag

Dinsdag 3 september is het weer zo ver!

Dinsdag 3 september is het weer zo ver!

Jaarlijks vindt op de eerste dinsdag van september de ‘Duurzame Dinsdag’ plaats. Op deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium in Den Haag. De organisatie achter Duurzame Dinsdag biedt het kabinet de Duurzame Dinsdag-koffer aan. Deze koffer is gevuld met duurzame ideeën en initiatieven. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven.

Prijswinnende initiatieven van 2018

Er worden elk jaar verschillende prijzen uitgereikt. Zo ging vorig jaar de VHG Groenprijs naar Rooftop Revolution. Zij realiseren natuurgebieden op daken in grote steden om deze leefbaar, gezond, duurzaam én klimaatbestendig te maken voor haar bewoners en bezoekers (mens als dier). De Greenchoice Energieprijs ging vorig jaar naar Hero Balancer. Zij realiseren met behulp van algoritmes een optimale afstemming van de warmtevraag in een gebouw of appartementencomplex geregeld.

Ook dit jaar zijn er weer talloze goede initiatieven voorgedragen. Wil je weten we er in september 20190 vandoor gaan met de prijzen? Houd dan duurzamedinsdag.nl in de gaten.

Zelf een steentje bijdragen?

Op Duurzame Dinsdag draait het om initiatieven en ideeën die de duurzaamheid in Nederland verbeteren. Groot én klein. Omdat het op dit moment niet meer mogelijk is een initiatief aan te dragen, maar je wellicht wel een steentje bij wilt dragen, hebben we vijf tips een rij gezet waarmee je kleine stapjes richting een steeds duurzamer Nederland kunt zetten.

  1. Zorg dat alle apparatuur in huis écht uit gaat met een standby-killer.
  2. Let bij de aanschaf van nieuwe huishoudelijk apparaten op het energielabel.
  3. Minder vlees, vis en zuivel. Het is inmiddels algemeen bekend dat de veehouderij een grote impact heeft op het milieu. Onze veehouderij stoot jaarlijks 14,5% van alle broeikasgassen uit. Daarnaast wordt er voor de productie van veevoer veel water gebruikt en veel bos gekapt. Draag je steentje bij, bijvoorbeeld door ‘Meatless Monday’ in te voeren.
  4. Eet mee met de seizoen! Gebruik hiervoor de handige tool van Milieu Centraal. Deze kan je precies vertellen welke groenten en fruit het meest duurzaam zijn.
  5. Gebruik minder plastic. Zorg bijvoorbeeld altijd voor een stoffenboodschappen tas wanneer je boodschappen gaat doen en vermijd het gebruik van plastic flesjes en rietjes. Kies in plaats daarvan herbruikbare opties, zoals glazen rietjes en een metalen drinkfles.

Voor het aandragen van een eigen idee of initiatief bent u voor 2019 te laat. Houd de website www.duurzamedinsdag.nl in de gaten voor de planning van Duurzame Dinsdag 2020.