Duurzame dinsdag

Dinsdag 3 september is het weer zo ver!

Jaarlijks in vind op eerste dinsdag van september ‘Duurzame Dinsdag’ plaats. Op deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium in politiek Den Haag. De organisatie achter Duurzame Dinsdag biedt het kabinet de Duurzame Dinsdag-koffer aan. Deze koffer is gevuld met duurzame ideeën en initiatieven. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven.

Prijswinnende initiatieven van 2017

In 2017 werden er verschillende prijzen uitgereikt aan spraakmakende en innovatieve duurzame initiatieven. Zo ging de Asito Sociale-innovatieprijs naar Happy Tosti, een horeca initiatief waarbij sociale betrokkenheid centraal staat. De Greenchoise Energieprijs ging naar PHYSEE. Zij xperimenteren met zonnepanelen verwerkt in glas. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook de potentie om de energietransitie te versnellen.

Zelf een steentje bijdragen?

Op Duurzame Dinsdag draait het om initiatieven en ideeën die de duurzaamheid in Nederland verbeteren. Groot én klein. Omdat het op dit moment niet meer mogelijk is een initiatief aan te dragen, maar u wellicht wel uw steentje bij wilt dragen, hebben we vijf tips een rij gezet waarmee u kleine stapjes richting een duurzamer Nederland kunt zetten.

  1. Zorg dat alle apparatuur in huis écht uit gaat met een standby-killer.
  2. Let bij de aanschaf van nieuwe huishoudelijk apparaten op het energielabel.
  3. Minder vlees, vis en zuivel. Het is inmiddels algemeen bekend dat de veehouderij een grote impact heeft op het milieu. Onze veehouderij stoot jaarlijks 14,5% van alle broeikasgassen uit. Daarnaast wordt er voor de productie van veevoer veel water gebruikt en veel bos gekapt. Draag uw steentje bij, bijvoorbeeld door ‘Meatless Monday’ in te voeren.
  4. Eet mee met de seizoen! Gebruik hiervoor de handige kalender van Milieu Centraal. Deze verteld u precies welke groenten en fruit het meest duurzaam zijn.
  5. Gebruik minder plastic. Zorg bijvoorbeeld altijd voor een stoffenboodschappen tas wanneer u boodschappen gaat doen en vermijd het gebruik van plastic flesjes en rietjes. Kies in plaats daarvan herbruikbare opties, zoals glazen rietjes en een metalen drinkfles.

Voor het aandragen van een eigen idee of initiatief bent u voor 2018 te laat. Houd de website www.duurzamedinsdag.nl in de gaten voor de planning van Duurzame Dinsdag 2019.