BENG! Vanaf 2020 alle nieuwe woningen energieneutraal

Wat kunt u zelf doen?

Eerder vertelde we u al dat het vanaf 2020 echt gaat gebeuren: de BENG norm wordt in werking gesteld. BENG staat voor ‘Bijna Energie Neutraal Gebouw’ en heeft betrekking op alle nieuw te bouwen woningen en gebouwen in Nederland. Isolatie wordt nog belangrijker bij nieuwe woningen en gebouwen. Bij woningen die goed geïsoleerd zijn, kan een warmtepomp (deels) de werkzaamheden van een cv-ketel overnemen. Maar ook andere maatregelen zorgen ervoor dat een woning meer energieneutraal wordt.

Isolatie en warmtepomp

Het voorschrift dat vanaf 2020 alle nieuw te bouwen gebouwen aan de BENG eisen moeten voldoen zorgt ervoor dat er de nodige maatregelen getroffen moeten worden. Woningen en gebouwen moeten onder andere optimaal geïsoleerd worden om zo min mogelijk energie te verliezen. Een goed geïsoleerd gebouw blijkt al voor de helft te helpen aan het omlaag brengen van het energieverbruik. Daarbij wordt duurzaam opgewekte energie nog belangrijker.

Wanneer uw woning goed geïsoleerd is, loont het om uw huis te verwarmen met behulp van een warmtepomp. Een warmtepomp is niet op de CV-ketel aangesloten, maar werkt via het elektriciteitsnet. Dit bespaart veel gas dat het energieverbruik vermindert. Zeker omdat de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt. Gewonnen uit de bodem, grondwater of buitenlucht. Door middel van een motor wordt de warmte naar een geschikte temperatuur gebracht. Om uw woning te verwarmen, maar ook voor warm water uit de kraan.

Doe-het-zelf energieneutraal

U kunt ook zelf veel doen om uw woning meer energieneutraal te maken. Heeft u bijvoorbeeld al eens over zonnepanelen nagedacht? Lees over de voor- en nadelen in ons artikel over zonnepanelen om te kijken of het iets voor u is. Maar ook minder ingrijpende aanpassingen brengen het energieverbruik naar beneden. Sta eens stil bij het volgende:

  • Vervang gloeilampen voor LED lampen. Deze geven net zoveel licht, maar verbruiken veel minder stroom.
  • Let bij de aanschaf van een koelkast, vriezer, wasmachine of droger op het energielabel. Met energielabel A+++ bespaart u jaarlijks veel kWh.
  • Was op 30 graden en met alleen een volle wasmachine.
  • Droog de was aan een waslijn in plaats van in de droger.
  • Zet lampen uit wanneer u deze niet nodig heeft.
  • Laat de kraan niet aanstaan tijdens het tandenpoetsen.
  • Zet geen halfvolle vaatwasser aan en was kleine dingen met de hand af.
  • Zet apparaten niet op stand-by stand, maar zorg dat ze écht uit staan.
  • Haal stekkers uit het stopcontact van apparaten die u niet gebruikt.

Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een meer energie neutrale woning, maar u bespaart ook nog eens in de kosten. Dat is nog eens win-win!