Sfeervolle badkamerverlichting maakt een badkamer compleet

Waar op te letten bij de aanschaf?

 

Een badkamer is een plek om in de ochtend lekker op te starten of juist aan het eind van de dag even tot rust te komen. Daarom is in veel huishoudens de badkamer tegenwoordig geen simpele, functionele ruimte meer maar een ruimte waar sfeer en comfort ook belangrijk zijn. Een onderdeel hiervan is natuurlijk de verlichting. Ook dit is vaak geen simpel lampje meer maar draagt juist bij aan de gehele sfeer van de ruimte. Er is tegenwoordig dan ook keus genoeg wanneer het aankomt op verschillende wand- en plafondlampen. Er zijn verschillende stijlen, maten en variaties. Maar een belangrijk onderdeel van mooie badkamerverlichting is natuurlijk de veiligheid. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van badkamerverlichting.

 

IP-waardes

In een ruimte waar het snel vochtig kan zijn is het belangrijk dat er goed omgegaan wordt met de elektriciteit. Badkamerverlichting moet daarom spatwaterdicht zijn. Er zijn strenge veiligheidseisen aan verlichting gesteld en iedere badkamerlamp moet een zogenaamde IP-waarde hebben. Deze IP-waarde zijn de geldende norm wanneer men gebruikt maakt van verlichting in een vochtige ruimte. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de verlichting bestand is tegen stof, vocht en water.
 

Badkamer indelen in zones

Wanneer je begint met het kiezen van de gewenste verlichting moet je de badkamer eerst even indelen in denkbeeldige zones. In de ene zone kan sneller gevaar optreden met elektriciteit dan in een andere zone en moet je dus verlichting met andere IP-waarde gebruiken. De verschillende zones zijn als volgt in te delen:

  • Zone 0

Naast of bij de badkuip of douchebak. Mocht je hier verlichting willen plaatsen dan is het verstandig om dit door een goede specialist te laten uitvoeren. De verlichting in zone 0 moet een armatuur hebben met laag voltage (max. 12 volt) en de IP waarde moet natuurlijk zo hoog mogelijk zijn (minimale waarde van 67).

  • Zone 1

De omgeving van een douchebak of bad tot een hoogte van 2,25 meter. Verlichting in deze zone moet een minimale IP-waarde hebben van 65. Dit wil zeggen dat de lamp waterstraaldicht is.

  • Zone 2

Een straal van 60 cm rondom een wasbak, douche of bad. Lampen in deze zone moeten spatwaterdicht zijn met een IP-waarde van 44.

  • Zone 3

Rest van de badkamer. Let hierbij goed op de verpakking van de verlichting. Vaak staat er namelijk of de verlichting geschikt is voor badkamers (zeker bij plafonnieres). Weet je het niet zeker, vraag dan advies in de winkel waar je de lampen koopt.

 

Meer tips voor verlichting in de badkamer

  • Gebruik een dimmer op de verlichting. Zo kun je lichtsterkte gemakkelijk aanpassen want soms wil je misschien lekker tot rust komen in bad en is een sterke verlichte ruimte misschien niet wat je zoekt. Met een dimmer kun je heel eenvoudig de sfeer in de ruimte veranderen!
  • Maak gebruik van meerdere lampen in de badkamer. Zo kun je de lampen onafhankelijk van elkaar in- of uitschakelen om zo bijvoorbeeld meer sfeer te creëren.
  • Maak, voor je aan een verbouwing of aanpassing begint, eerst een lichtplan voor de badkamer. Bekijk goed hoe de ruimte eruit ziet, waar welke zones zich bevinden en op welke plekken je verlichting nodig hebt. Als je dit allemaal goed vastlegt word de zoektocht naar de juiste verlichting een stuk eenvoudiger. Vraag bij twijfel altijd een verkoper voor advies en laat moeilijk te plaatsen lampen altijd door een expert aanleggen.